Σε αναμονή των κινήσεων της νέας κυβέρνησης η αγορά ακινήτων – Ποιες αλλαγές ζητούν οι ιδιοκτήτες

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Η άνοδος μέσα στο 2019 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι η αγορά βρισκόταν σε αρνητικό πρόσημο σταθερά για την περίοδο από τις αρχές του 2009 έως και το τέλος του 2017.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις κινήσεις από πλευράς της νέας κυβέρνησης, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε προαναγγείλει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της αγοράς.

Ειδικότερα, για την στήριξη της κτηματαγοράς στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται:

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

-Καθιέρωση έκπτωσης 40- 50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων. «Οι πολίτες θα δαπανούν τα χρήματα, θα κρατούν τα τιμολόγια και θα έχουν την έκπτωση φόρου που θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία», όπως αναφέρεται.

– Απλοποίηση – δραστικά – των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, περιορίζοντας τα 23 δικαιολογητικά αρχικά κατά το ένα τρίτο και εξασφαλίζοντας σταδιακά ότι θα είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

-Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Υψηλές είναι οι προσδοκίες και από την πλευρά των ιδιοκτητών, οι οποίοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητούν με επιστολή τους στον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, σήμερα η σύνταξη ενός συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου, ακόμη και γονικής παροχής, «απαιτεί τη συγκέντρωση εκ μέρους του πωλητή δέκα (10) τουλάχιστον από τα συνολικά 23 προβλεπόμενα δικαιολογητικά, συχνά με σημαντικό οικονομικό κόστος, και με χρόνο συγκέντρωσης τριών έως και έξι μηνών, με αποτέλεσμα ο «Γολγοθάς» αυτός να ταλαιπωρεί τους πολίτες, να οδηγεί ακόμη και σε ματαιώσεις δικαιοπραξιών, και γενικά να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς και της οικονομίας της χώρας μας».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή