Σε διπλωματικό τουρ το Ιράν σε Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία για να αποφύγει την απομόνωση

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οι υπόλοιπες χώρες χαρακτήρισαν την κίνηση εσφαλμένη αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θέλουν να παραμείνουν στη συμφωνία που επετεύχθη το 2015.

Το Ιράν καλεί λοιπόν τώρα την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να αποφασίσουν εντός 60 ημερών αν θα παραμείνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Κυβερνητικοί του Ιράν έχουν ήδη ξεκινήσει διπλωματικές επισκέψεις και συνομιλίες. Πρώτος σταθμός, το Πεκίνο, ενώ ακολουθούν Μόσχα και Βρυξέλλες.

Ιράν – Κίνα

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, το Ιράν αναγνωρίζει ότι η διπλωματία είναι η καλύτερη οδός ώστε να εξασφαλίσει την… ηρεμία του και ξεκινά διπλωματικό τουρ, θέτοντας το ρυθμό και τους κανόνες.

Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν επισκέπτεται το Πεκίνο και ξεκινά συζητήσεις γύρω από το μέλλον της σχέσης τους και των όρων που ζητά η κάθε πλευρά. Η Κίνα αποτελεί έναν πολύ δυνατό παίχτη και, παραμένοντας στη συμφωνία, θα έχει γίνει μία πολύ καλή αρχή για την Τεχεράνη.

Ιράν – Βρετανία

Η Τεχεράνη ζητά από τους Ευρωπαϊκούς του εταίρους να δεσμευτούν στη συμφωνία και οι εγγυήσεις τους ότι θα φυλαχτούν τα συμφέροντα του Ιρανικού λαού μέσω των εμπορικών σχέσεων που έχει το Ιράν με την Ευρώπη θα αποτρέψει το Ιράν από το να επανεκκινήσει εμπλουτισμό ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα.

Ο πρόεδρος του Ιράν επεκοινώνησε με την πρωθυπουργό της Αγγλίας. Η Βρετανία φαίνεται να δέχεται τους όρους τη συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, θα ασκήσει πίεση σε ανθρωπιστικό επίπεδο για την ελευθέρωση των δύο βρετανών αιχμαλώτων που κρατά το Ιράν.

[more]

Οι κινήσεις των ΗΠΑ

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία έχει αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη, η οποία έχει σοβαρές εμπορικές σχέσεις με το Ιράν ενώ η Τεχεράνη βρίσκεται υπό την απειλή της οικονομικής απομόνωσης.

Επιπλέον, η αποχώρηση των ΗΠΑ αποσταθεροποίησε τις σχέσεις του Ιράν με το Δυτικό Κόσμο και τους Ευρωπαίους, δίνοντας μία καλή αφορμή σε συντηρητικές φωνές της Αντιπολίτευσης του Ιράν να ακουστούν στο εσωτερικό του.

 

Με δυο λόγια

Είμαστε σε αναμονή να δούμε ποια θα είναι η νέα ισορροπία των σχέσεων του Ιράν με τις λοιπές δυνάμεις, ενώ αναρωτιόμαστε αν πράγματι η συμφωνία δεν επιδεχόταν διορθώσεων και προσθηκών ώστε να παραμείνουν οι ΗΠΑ στο παιχνίδι.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή