Σε μείωση κατά 30% της προκαταβολής φόρου μπορούν να προσβλέπουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις

Την μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί θα εγκρίνουν την χρησιμοποίηση των επιστροφών κερδών των Ευρωπαϊκών κεντρικών και άλλων τραπεζών (SMPs και ANFAs) από ελληνικά ομόλογα για χρηματοδότηση επενδύσεων.

Την πρόταση παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας  εγγράφως, την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους των θεσμών, που βρίσκονταν στην Αθήνα για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η απόφαση θα ληφθει στο Eurogroup του Ιουνίου στο οποίο αναμένεται να αποφασιστεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης των SMPs και ANFAs ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Συμφώνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “Καθημερινή” (Ειρήνη Χρυσολωρά) η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι τα 4,2 δισ. ευρώ των επιστροφών κερδών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs-ANFAs) που απομένει να επιστραφούν στη χώρα εως το 2022 θα ήταν σκόπιμο να μοιραστούν περίπου ισόποσα μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

  • Αυτό σημαίνει ότι κάπου 2 δισ. ευρω θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων.

Η αλλαγή του προορισμού των των επιστροφών κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα από την εξόφληση του χρέους στη χρηματοδότηση επενδύσεων είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Αυτό το χρειάζεται για να εφαρμόσει τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές που προγραμματίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή