Σε νέα … ύψη το παγκόσμιο χρέος – Στα 313 τρισ.δολάρια το 2023. Πρωταθλήτριες οι αναδυόμενες οικονομίες

Σε νέα ... ύψη το παγκόσμιο χρέος – Στα 313 τρισ.δολάρια το 2023.

Νέο ιστορικό υψηλό στα 313 τρισ.δολάρια άγγιξε το 2023 το παγκόσμιο χρέος με τις αναδυόμενες οικονομίες να φθάνουν σε νέα υψηλά σε ό,τι αφορά στην αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

To παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 15 τρισ.δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, τη στιγμή που πριν από μία δεκαετία διαμορφωνόταν γύρω στα 210 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με το IIF.

«Κοντά στο 55%, αυτή η αύξηση του χρέους προέρχεται κυρίως από τις αναπτυγμένες αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία», αναφέρει το ΙΙF, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια αναλογία χρέους/ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2% στο 330% το 2023.

Ινδία, Αργεντινή, Κίνα, Ρωσία στο “κόκκινο”

Και ενώ η μείωση αυτής της αναλογίας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στις αναπτυγμένες οικονομίες, ορισμένες αναδυόμενες άγγιξαν νέα υψηλά, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την ικανότητά τους να αποπληρώσουν το χρέος τους. Ινδία, Αργεντινή, Κίνα, Ρωσία, Μαλαισία και Ν.Αφρική κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, που σημαίνει και μεγαλύτερες προκλήσεις ως προς την αποπληρωμή του χρέους τους.

«Εν αναμονή των επιτοκιακών μειώσεων από την Fed, η αβεβαιότητα γύρω από τον χρόνο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων και την πορεία του δολαρίου θα μπορούσε να επιτείνει ακόμη περισσότερο τη μεταβλητότητα της αγοράς καθιστώντας πιο αυστηρές τις συνθήκες χρηματοδότησης για χώρες με σχετικά υψηλή εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό», σύμφωνα με την έκθεση του IIF.

Πάντως, το διεθνές ινσιτούτο υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας ως προς τη μεταβλητότητα του κόστους δανεισμού, γεγονός που έχει συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Η όρεξη για δανεισμό αυξάνεται

Η όρεξη για δανεισμό αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές φέτος, καθώς οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στις αρχές του έτους υπήρξε έντονη δραστηριότητα – Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Ουγγαρία, Ρουμανία και άλλες χώρες εξέδωσαν ομόλογα, με τις εκδόσεις να αγγίζουν το επίπεδο ρεκόρ των 47 δισ.δολαρίων τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, το IIF υπογράμμισε και τις ανησυχίες του για πιθανή επανεμφάνιση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Η γεωπολιτική έχει αναδυχθεί σε «διαρθρωτικό κίνδυνο της αγοράς», με το μεγαλύτερο κατακερματισμό να εγείρει ανησυχίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο. «Τα ελλείμματα των προϋπολογισμών εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα από τα προ της πανδημίας και μία κλιμάκωση των κρίσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία απότομη αύξηση των αμυντικών δαπανών», σημειώνει το IIF.

  • Με πληροφορίες από το Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή