Σε περισσότερες δόσεις θα πληρώσουμε φέτος τον φόρο εισοδήματος- Έρχεται bonus για τα ακίνητα

Οι φόροι εισοδήματος θα πληρωθούν πιθανότατα σε περισσότερες δόσεις φέτος, για να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η επικρατέστερη λύση που θα δοθεί είναι να αποπληρωθούν οι οφειλές του εισοδήματος στις επιχειρήσεις σε 8 μηνιαίες δόσεις (από 6 σήμερα), όπως επίσης και στα νοικοκυριά (αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων).

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθές στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι αποπληρωμές μπορούν να εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2021, δεδομένου ότι έως εκείνο το χρονικό σημείο τα σχετικά έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως τώρα έχουν υποβληθεί 494.981 δηλώσεις, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί υπερδιπλάσιες και συγκεκριμένα 1.013.323 δηλώσεις. Η χαμηλή ροή ενδεχομένως να αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει ανοιχτό το σύστημα και μετά τις 30 Ιουνίου, που με βάση τη νομοθεσία ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Ενας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.

«Σίγουρα θα υπάρχει πρόγραμμα ρυθμίσεων των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας: «Οταν τελειώσουν οι αναστολές, θα υπάρξουν διευκολύνσεις, την έκταση των οποίων δεν μπορώ να προδικάσω».

Μέσα στον Μάιο οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μέσα στον Μάιο θα νομοθετηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν μέρος των ενοικίων τους, με το ελληνικό Δημόσιο να κλίνει προς την τακτοποίηση του θέματος φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι τμήμα του ποσού που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μετατραπεί σε έκπτωση φόρου είτε στον φόρο εισοδήματος είτε στον ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποζημιώσει στο 100% τους ιδιοκτήτες, εκτός και αν πρόκειται για πολύ χαμηλά ποσά.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας είπε πως θα υπάρξει νομοθεσία «εντός Μαΐου» για διαμοιρασμό του κόστους ιδιοκτητών – κράτους εντός της τρέχουσας χρήσης. Οσον αφορά την εστίαση, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μειώσεις ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και σοκολάτα και όποια άλλα φορολογικά μέτρα αποφασισθούν για τη στήριξη τουρισμού και εστίασης θα έχουν αρχική περίοδο ισχύος στο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επανεξέτασης στη συνέχεια.

Καμία δημοσίευση για προβολή