Σε “μονομαχία” Μητσοτάκη -Τσίπρα αναμένεται να εξελιχθεί η ψηφοφορία του Διυπουργικού νομοσχεδίου

Γιατί ο Τσίπρας επιλέγει στρατηγική ακραίας πόλωσης

Στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στρέφεται πλέον το πολιτικό ενδιαφέρον στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το «διυπουργικό» νομοσχέδιο.

Οι ρυθμίσεις έχουν ήδη δημιουργήσει από την πρώτη ημέρα συζήτησης, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στα κόμματα τις αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα την ομιλία του Κώστα Ζουράρι κατά την οποία ο βουλευτής προκειμένου να υποστηρίξει την διαφωνία του με το άρθρο που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο Κώστας Ζουράρις εξαπολύοντας μια συνολική επίθεση στην κυβέρνηση, χρησιμοποίησε “απίστευτους” χαρακτηρισμούς :«κουρασμένη και μπατιρημένη κ@@λα της ΝΔ». Συνεχίζοντας δε την “επιστημονική του ανάλυση” και σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας είπε: «φυλακές Γ άντε γά@α».

Σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στη σημερινή του παρέμβαση θα επιχειρήσει να επικεντρωθεί στις συγκεκριμένες διατάξεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση αποκαθιστώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και την ακαδημαϊκή ελευθερία και αντιμετωπίζοντας την εκτεταμένη ανομία που παρατηρείται σε αρκετά ιδρύματα υλοποιεί μια ακόμα προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
Παράλληλα, στο θέμα των  διατάξεων για τους ΟΤΑ θα ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να απεμπλακεί από ιδεοληψίες και να συνεργαστεί για την αλλαγή του νόμου για τις εθνικές εκλογές.
[more]
Ενδιαφέρουσα θα είναι η τοποθέτηση του Αλέξης Τσίπρα για το πανεπιστημιακό άσυλο καθώς εώς τώρα ο αρχηγός της αξιοματικής αντιπολίτευσης δεν έχει τοποθετηθεί στις δημόσιες συνεδριάσεις της Βουλής. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και και στις συζητήσεις άλλων νομοσχεδίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς ωστόσο να έχει κάποια αντίδραση από την πλευρά του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπεται να αμφισβητήσει την συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την επιτροπή ανταγωνισμού.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα επίμαχα ζητήματα άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο, ενώ εχθές οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.
Στο ίδιο νομοσχέδιο ωστόσο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή