Σε ραγδαία μείωση του ενεργειακού κόστους οδηγούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σε ραγδαία μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως αποδείχθηκε περίτρανα από τις πρόσφατες δημοπρασίες για τη νέα γενιά έργων ΑΠΕ, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο εταιρειών όπως η Τέρνα Ενεργειακή, η Ρόκας, η πορτογαλική EDPR και η Volterra.

Οι ΑΠΕ η πιο ανταγωνιστική μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής

Οι χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται για τα νέα έργα σε όλες τις τεχνολογίες αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι ΑΠΕ αποτελούν όχι μόνο την περιβαλλοντικά φιλικότερη αλλά και την πλέον ανταγωνιστική οικονομικά μέθοδο ηλεκτροπαραγωγής και δικαιολογούν απολύτως την παγκόσμια στροφή που παρατηρείται υπέρ της πράσινης ενέργειας, με παράλληλη ένταση των προσπαθειών απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα.

Και τα φωτοβολταϊκά στο κόλπο

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν στα αιολικά κατά την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία στις 10 Δεκεμβρίου (μεταξύ 55 και 65 ευρώ/MWh) καθιστούν πλέον την αιολική ενέργεια την πιο ανταγωνιστική μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ και για τα φωτοβολταϊκά οι τιμές ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές (μεταξύ 63 και 71,9 ευρώ/MWh).

Επικροτεί το ΥΠΕΝ

Τις εξελίξεις αυτές έσπευσε να επικροτήσει και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τονίζοντας ότι ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός δίνει βαρύτητα στη διείσδυση των ΑΠΕ. Ωστόσο, οι φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη αν το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας είχε λάβει τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες

Σε αυτές περιλαμβάνονται το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας και οι διασυνδέσεις της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα που θεωρούνται κλειδί για την αύξηση προοδευτικά των επενδύσεων σε ΑΠΕ αλλά και για την αποδοτικότητα αυτών.

[more]

Καινούργιοι δρόμοι για την οικονομία

Σε κάθε περίπτωση, η εξαιρετικά θετική -για τη χώρα και τους καταναλωτές- εξέλιξη των χαμηλών τιμών που παρατηρούνται στους διαγωνισμούς για τα νέα έργα ΑΠΕ είναι πολύ ενθαρρυντική και καλλιεργεί ακόμα πιο θετικές προσδοκίες για το μέλλον, καθώς ανοίγει καινούριους δρόμους στην ελληνική οικονομία, καθιστώντας εξαιρετικά ελκυστικές τις επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η τάση μείωσης του κόστους θα συνεχιστεί.

Σημαντική μείωση του κόστους

Η σημαντική τεχνολογική πρόοδος στον τομέα του εξοπλισμού ΑΠΕ (νέες ανεμογεννήτριες, νέα φωτοβολταϊκά πάνελ) έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους του σχετικού εξοπλισμού, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωσή του στο μέλλον. Με δεδομένο ότι αυτό το κόστος αποτελεί και τη μεγαλύτερη δαπάνη κάθε επένδυσης, τα νέα έργα κοστίζουν όλο και λιγότερο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς, ορισμένα από τα έργα που πέρασαν στους σχετικούς διαγωνισμούς θα χρησιμοποιήσουν πιο προηγμένο εξοπλισμό, ακόμα χαμηλότερου κόστους και μεγαλύτερης αποδοτικότητας, ο οποίος δεν είναι καν διαθέσιμος στην αγορά αυτή τη στιγμή, αλλά θα παραδοθεί προς χρήση από τις κατασκευάστριες εταιρείες την προσεχή διετία – τριετία. Άρα μελλοντικά έργα θα κοστίζουν ακόμα λιγότερο από τα σημερινά δεδομένα.

Επιπλέον, η τεχνολογική πρόοδος έχει αυξήσει και την αποδοτικότητα του εξοπλισμού ΑΠΕ. Για παράδειγμα, οι νέου τύπου ανεμογεννήτριες δεν είναι μόνο φθηνότερες αλλά και πολύ πιο αποδοτικές από αυτές του παρελθόντος. Άρα τα νέα έργα μπορούν να πετύχουν καλές αποδόσεις με χαμηλότερο κόστος.

Όλα τα ανωτέρω, εφόσον αφορούν ορισμένα ιδιαίτερα ποιοτικά έργα, όπως αιολικά πάρκα σε περιοχές με αρκετά υψηλό αιολικό δυναμικό, μπορούν να εξασφαλίσουν στους επενδυτές εξίσου ικανοποιητικές αποδόσεις με αισθητά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, τα νέα έργα ΑΠΕ που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς έχουν χαμηλότερο κόστος διασύνδεσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα αιολικό πάρκο στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν επιβαρύνεται με το κόστος καλωδίου, όπως ένα πάρκο στην Εύβοια, όπου λόγω υψηλού αιολικού δυναμικού έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σημαντικά έργα ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η επιβάρυνση του κόστους διασύνδεσης, το οποίο φτάνει έως και τα 200.000 ευρώ ανά MW.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή