Σε συνθήκες ασφυξίας ο επιχειρηματικός κόσμος –Στα 4 δις. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

Σε πλήρη απόγνωση και σε συνθήκες απόλυτης ασφυξίας βρίσκεται εν μέσω θέρους η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας εν γένει. Από τη μια η φοροκαταιγίδα -ο συνολικός εισπρακτικός στόχος αγγίζει τα 28,6 δισ. ευρώ για το β΄ εξάμηνο- και οι έλεγχοι της εφορίας και από την άλλη τα απλήρωτα φέσια του κράτους ύψους 4 δισ. ευρώ και πλέον, έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περί… άλλων τυρβάζει τούτες τις δύσκολες ώρες για τις επιχειρήσεις, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την επιστροφή των δανειστών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, την ολοκλήρωση και κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα (σ.σ.: το προσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες των Βρυξελλών) και την μεγάλη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, το αφορολόγητο και τα αντίμετρα που θα απαιτηθούν. Είναι δεδομένο ότι οι… εισπρακτικές επιδόσεις αυτών την ημερών και των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν και την πορεία αυτής τη διαπραγμάτευσης, λόγω του ότι το υπερ-πλεόνασμα που πιθανόν να επιτευχθεί θα λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης!

Καυτός Αύγουστος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Καδδά στην ιστοσελίδα Capital.gr (εδώ) το επόμενο κρας τεστ είναι τα στοιχεία του Αυγούστου που «βαραίνουν» κυρίως τον επιχειρηματικό κόσμο. Πριν από το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση (τρίτη για όσους υπέβαλαν δήλωση πριν από την παράταση που δόθηκε τον Ιούνιο) φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Οι δόσεις είναι πέντε ή έξι ανάλογα με τον χρόνο υποβολής και το ΥΠΟΙΚ προσδοκά να λάβει συνολικά 3,3 δισ. ευρώ το β΄ εξάμηνο (σ.σ.: το πρώτο εξάμηνο εισέπραξε μόλις 91 εκατ. ευρώ). Επίσης, οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του μήνα και περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

[more]

Τον Σεπτέμβριο οι υποχρεώσεις πυκνώνουν μαζί με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από τα οποία το κράτος υπολογίζει να λάβει 2,9 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο β΄ εξάμηνο (οι δόσεις θα επεκτείνονται έως και τον Ιανουάριο του 2019). Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη (επί συνόλου τριών) δόση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που είναι και το «βαρύ πυροβολικό» με προσδοκώμενα έσοδα 5,3 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο προκειμένου να βγει ο «λογαριασμός». Η τρίτη δόση στα φυσικά πρόσωπα έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο ενώ μετά έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας με προϋπολογισμένο ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Από τον ΦΠΑ η κυβέρνηση περιμένει να λάβει 8,25 δισ. ευρώ το β΄ εξάμηνο ενώ από τους έμμεσους φόρους συνολικά οι εισπράξεις του 2018 υπολογίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο σε 27 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,28 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πολύ μεγάλο βάρος δίδεται στους έμμεσους φόρους, με την κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε εκτεταμένους ελέγχους αλλά και σε «καταιγίδα» ειδοποιητηρίων για επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τα οποία φαίνεται να έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Κρατικά «φέσια»

Την ώρα όμως που το «κράτος» απαιτεί από τους πολίτες και την αγορά να πληρώσουν στην ώρα τους, το ίδιο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν μία πάρα πολύ αργή πορεία αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι δόθηκαν όλα τα ποσά από τον ESM (σ.σ.: 7 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι και τον Ιούνιο). Η εξ αναβολής δέσμευση για εξόφληση όλων των οφειλών τον Ιούνιο «μεταφέρθηκε» για τον Δεκέμβριο και έγινε ένα από τα προαπαιτούμενα της «ενισχυμένης εποπτείας».

Τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες επισήμως είναι 3 δισ. ευρώ περίπου με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, οι «θεσμοί» στις μετρήσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα ανεβάζουν το ποσό αυτό στα 4 δισ. ευρώ περιλαμβάνοντας και ποσά που δεν προσμετρώνται στον επίσημο «λογαριασμό», όπως είναι οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρου και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή