Σε (τεχνητά;) καλό κλίμα αλλά και παρούσες όλες τις διαφωνίες πάμε για τετ α τετ Μητσοτάκη με Εντογάν στις 14 Ιουνίου. Η αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου.

ορίστηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν

Μετά το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα αλλά και την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι σχέσεις Αθήνας Άγκυρας μπαίνουν αναμφίβολα σε νέα βάση, με τις διαφωνίες πάντως να παραμένουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό

Με δεδομένες λοιπόν τις αποστάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, Ελλάδα και Τουρκία θα ξαναβρεθούν στα μέσα Ιουνίου, αυτή τη φορά στο ανώτατο επίπεδο, υπό το «άγρυπνο» βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρεις μέρες “φωτιά” για την ελληνική διπλωματία

Μέσα σε τρεις μέρες μάλιστα οι συζητήσεις θα είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Ας τα δούμε μέρα-μέρα:

Η αρχή θα γίνει από τις Βρυξέλλες, όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα τα πουν από κοντά, σε συνέχεια του τετ α τετ που είχαν στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου και θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν σημείο επαφής στα ακανθώδη ζητήματα που ταλανίζουν τις δύο χώρες.

Η ιδιαιτερότητα της ημερομηνίας του τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η ημερομηνία του τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς την ίδια μέρα προγραμματίζεται το ραντεβού του Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν.

Μια συνάντηση, στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει πολλά. Τόσα πολλά που, κατά αρκετούς, όλες οι τελευταίες του κινήσεις έχουν αφετηρία και κατάληξη αυτή τη συνάντηση και την επαναφορά της ομαλότητας στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Το Globsec 2021 Bratislava Forum

Μία μέρα μετά θα πραγματοποιηθεί το Globsec 2021 Bratislava Forum. Το συνέδριο που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα είναι διήμερο, στο πλαίσιο του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με βασικούς Ευρωπαίους «παίκτες» για ζητήματα που αφορούν σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να μην σχετίζεται άμεσα το φόρουμ της Μπρατισλάβα με τις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνομιλήσει έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο με σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες, μία μέρα μετά από την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι εργασίες του φόρουμ θα γίνουν περίπου δύο εβδομάδες πριν από την συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών της ΕΕ στις 25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να βρεθεί, για μία ακόμα φορά, στο τραπέζι των ηγετών οι σχέσεις Βρυξελλών Άγκυρας.

Είναι προφανές ότι η πορεία των συνομιλιών, σε επίσημο και ανεπίσημο επίπεδο, που θα διεξαχθούν μέχρι και τις 25 Ιουνίου θα καθορίσει το πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Αθήνας Άγκυρας.

Τα πρώτα δείγματα από την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Τα πρώτα δείγματα πάντως, μετά και την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, είναι θετικά μια και φαίνεται πως η ένταση δεν αποτελεί προτεραιότητα της Τουρκίας, όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το σχέδιο με κωδικό «ήσυχο καλοκαίρι» μπορεί να έχει αποτελέσματα καθώς η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά την περιπέτεια της πανδημίας.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, πάντως, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις κινήσεις του Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ευελπιστεί, αλλά με βάση και την εμπειρία του προηγούμενου καλοκαιριού, αποφεύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει ανά πάσα στιγμή δριμύτερος  και να ξαναδημιουργήσει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Καμία δημοσίευση για προβολή