Tether: Κορυφαίο κρυπτονόμισμα σε ημερήσιο όγκο συναλλαγών – Ξέπλυμα, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, “σλάλομ” κυρώσεων

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σε κυκλοφορία Tether αξίας 84 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ επί συνόλου 1,3 τρισ. Δολαρίων αξίας κρυπτονομισμάτων.

Tether (USDT)

Σε συναλλαγές που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την παράκαμψη διεθνών κυρώσεων, χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα το μεγαλύτερο σε παγκόσμια ημερήσια αξία συναλλαγών κρυπτονόμισμα Tether – ξεπερνάει και το Bitcoin – όπως διαπιστώνουν επίσημες έρευνες αρχών ασφαλείας διεθνώς.

Το Tether, γνωστό και ως “σταθερονόμισμα” (stablecoin) ή με τα αρχικά USDT, διατηρεί απόλυτη συναλλακτική ισοτιμία (1:1) με το Δολάριο ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να κατακτήσει την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας της κοινότητας επενδυτών και χρηστών κρυπτονομισμάτων. Πολλοί εξ αυτών το χρησιμοποιούν ως μέσο αποθήκευσης των μετρητών τους, για να επενδύσουν σε άλλα κρυπτονομίσματα ή για να το ανταλλάξουν με παραδοσιακή νομίσματα φυσικής κυκλοφορίας, όπως το Δολάριο ΗΠΑ.

Ολοένα και συχνότερα εμφανίζεται το Tether σε έκνομες δραστηριότητες

Σύμφωνα όμως με τη Wall Street Journal (WSJ), ταυτόχρονα με την ελκυστικότητα του Tether στο καλόβουλο επενδυτικό κοινό, αυξάνεται η υιοθέτησή του σε παράνομες χρηματοδοτήσεις, όπως αποκαλύπτουν δικαστικά αρχεία απαγγελίας κατηγοριών προς χρήστες του, κατάλογοι παραβιάσεων διεθνών κυρώσεων και λεπτομερείς ιχνηλατήσεις από κατασχεμένα ψηφιακά πορτοφόλια (digital wallets) της κρυπτονομισματικής χρήσης της μεθόδου blockchain (πρακτικά αποθηκεύει, ταυτοποιεί και καταγράφει συναλλλαγές υπό τη μορφή αλυσίδας κατανεμημένων εγγραφών σε ψηφιακό καθολικό).

Το Tether “παρόν” σε χρηματοδότηση Χαμάς και Βορείου Κορέας

Για παράδειγμα, μόνο το περασμένο έτος το κρυπτονόμισμα Tether διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση της Χαμάς, την πληρωμή οκτώ Κινεζικών εταιρειών που εμπλέκονταν σε παράνομη διακίνηση του συνθετικού οπιοειδούς ναρκωτικού Fentanyl (στις ΗΠΑ επιτρέπεται η χρήση του ως αναλγητικό και αναισθητικό), τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας και την έκνομη αγορά πετρελαίου της Βενεζουέλας από Ρώσους ολιγάρχες που τυγχάνουν αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση. Σύμφωνα με την Ισραηλινή blockchain εταιρεία Bitok, μεταξύ 2020 και 2023 τα ψηφιακά πορτοφόλια που κατασχέθηκαν από την Ισραηλινή κυβέρνηση λόγω διασύνδεσής τους με τη χρηματοδότηση της Χαμάς, περιείχαν 41 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ σε κρυπτονομίσματα, το 99% της αξίας των οποίων ήταν σε Tether.

Μάλιστα, μετά από κατασχέσεις εφέτος ψηφιακών πορτοφολιών με διάφορα κρυπτονομίσματα οι οποίες έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, ζήτησε από τους υποστηρικτές της να πάψουν να στέλνουν κρυπτονομίσματα, για να προστατευτούν από τυχόν νομικές διώξεις. Το 2021 το Tether εμφανίστηκε να χρηματοδοτεί την αγορά 500 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου από την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας – η οποία τελούσε υπό Αμερικανικές κυρώσεις – σε συναλλαγή στην οποία εμπλεκόταν και ο Ρώσος Γιούρι Ορέχοβ, που κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως αχυράνθρωπος Ρώσου ολιγάρχη σε κατάλογο κυρώσεων και μιας Ρωσικής εταιρείας παραγωγής όπλων.

Η μητρική εταιρεία του Tether, Tether Holdings, απαντάει σε όλα αυτά με την επισήμανση, ότι έχει συνεργαστεί καλόβουλα με τις αρχές για το “πάγωμα” Tether αξίας 835 εκατ. Δολαρίων που συνδέονταν κυρίως με κλοπές, ενώ έχει “παγώσει” 32 λογαριασμούς Tether αξίας 873 χιλ. Δολαρίων ΗΠΑ που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Στα 84 δισ. Δολάρια ΗΠΑ η κεφαλαιοποίηση του Tether

Αυτή τη στιγμή, η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος Tether ανέρχεται σε 84,55 δισ. Δολάρια ΗΠΑ, έναντι 665,12 δισ. Δολάρια για το Βitcoin. Όμως, το Tether είναι το κρυπτονόμισμα προτίμησης, καθώς είναι το μεγαλύτερο σε ημερήσιο όγκο συναλλαγών κρυπτονόμισμα στον πλανήτη με περίπου 25,60 δισ. Tehter να αλλάζουν χέρια καθημερινά, έναντι 15,41 δισ. Bitcoin, αντίστοιχα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων σε κυκλοφορία έχει υποχωρήσει σε 1,3 τρισ. Δολάρια από 2,1 τρισ. Δολάρια τον Απρίλιο 2022, λόγω κατάρρευσης κάποιων εξ αυτών, στο μεταξύ.

Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων – λόγω πληθωρισμού – το οποίο ξανακαθιστά ελκυστικές τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, το Tether δεν αποφέρει καθόλου τόκους στους κατόχους του, όμως οι αποδόσεις του ενεργητικού που διαθέτει έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά συνέπεια και το κόστος ευκαιρίας (opportunity cost) διακράτησής του. Η Tether Holdings είναι αυτή που καρπούται τους αυξημένους τόκους των τοποθετήσεων του ενεργητικού της, αποτελώντας έναν από τους 22 μεγαλύτερους αγοραστές ομοσπονδιακών ομολόγων των ΗΠΑ, διατηρώντας σχετικό χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά σε αξία το αντίστοιχο της Ισπανίας ή του Μεξικό.

Μια “βολική” για τις αρχές ιδιαιτερότητα του Tether σε σύγκριση με διάφορα άλλα κρυπτονομίσματα είναι, ότι τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και αυθεντικότητάς του, αρχιτεκτονικά συγκεντρώνονται κεντρικά (centralised tokens) στην Tether Holdings, που αποτελεί και το λόγο για τον οποίο – μόνον εκείνη – μπορεί να “παγώσει” ύποπτα Tether, αν τής ζητηθεί από τις αρχές. Η αντίστοιχη αρχιτεκτονική των συναλλαγών του Bitcoin είναι αποκεντρωμένη (decentralised tokens), που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να “παγώσουν” αν απαιτηθεί στο πλαίσιο ερευνών ή εισαγγελικής εντολής, παρά μόνον αν βρίσκονται αποθηκευμένα σε λογαριασμό ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων ή σε κάποιον οργανισμό.

Καμία δημοσίευση για προβολή