Σφίγγει ο κλοιός στους πλειστηριασμούς με τους οφειλέτες να τρέχουν “στο παρά πέντε” για ρυθμίσεις

Επιθετικότερη πολιτική σε όσους δανειολήπτες σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, την τελευταία στιγμή, εφαρμόζουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει αποδοτικότερα το εργαλείο των πλειστηριασμών.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Η ηγεσία του ζητά από τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν τις αγορές ακινήτων που κάνουν οι ίδιες μέσω πλειστηριασμών και από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στο δικαστήριο, όταν κρίνεται «άγονος» ο πλειστηριασμός, η απόφαση για την επαννεκίνησή του σε χαμηλότερη τιμή να λαμβάνεται σε σύντομο χρόνο (σ.σ. σε ένα μήνα) και όχι σε 3-4 που ισχύσει σήμερα.

Οι Έλληνες τραπεζίτες, από την πλευρά τους, αντικρούουν την πίεση των εποπτικών αρχών, στο μέτρο του εφικτού, με το επιχείρημα ότι στο 70%-80% των πλειστηριασμών δεν εμφανίζεται άλλος αγοραστής. Ωστόσο, στην μάχη για τον περιορισμό του αριθμού των ακινήτων που οι ίδιες αγοράζουν, έχουν βάλει, την πώληση μέσα από ειδικές πλατφόρμες, την πώληση αυτόνομων πακέτων με μείγμα εμπορικών και οικιστικών ακινήτων αλλά και τον εκβιασμό των στρατηγικά κακοπληρωτών, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 20% τρέχουν μία εβδομάδα πριν τον πλειστηριασμό με σκοπό να τον ανακόψουν.

Τους τελευταίους 3-4 μήνες οι τράπεζες έχουν, σφίξει τα λουριά κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο των κριτηρίων προκειμένου οι δανειολήπτες που προσπαθούν να αποτρέψουν στον πλειστηριασμό να το πληρώσουν ακριβότερα. Με βάση τις ίδιες πηγές ζητούν από τον δανειολήπτη που φθάνει την τελευταία στιγμή στο γκισέ να αναλάβει αρχικά όλα τα δικαστικά έξοδα που έχει δαπανήσει η τράπεζα καθ` όλη τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Επίσης, ζητούν προκαταβολή των χρεών που έχουν συσσωρευτεί, η οποία διαμορφώνεται από το 5% έως και το 8% αυτών.

Όσον αφορά την πίεση που δέχονται από την Φρανκφούρτη με στόχο να μη αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό, θέμα που απασχόλησε και την πρώτη συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον νέο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια στις 25 Ιανουαρίου στην Φρανκφούρτη, την αντικρούουν με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν ακόμη αγοραστές. «Αν δεν τα αγόραζαν οι τράπεζες δεν θα δούλευε το εργαλείο των πλειστηριασμών ούτε ουσιαστικά, αλλά ούτε και ως όπλο εκβιασμού έναντι των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή