Σι Τζινπίνγκ: “Με όπλο τον ‘κινεζικό εκσυγχρονισμό’ θα αντιμετωπίσουμε το καπιταλιστικό μοντέλο της Δύσης”

Γιατί το Πεκίνο μένει μακριά από τη μάχη της Ερυθράς Θάλασσας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χρησιμοποίησε μια ομιλία που θυμίζει τον Μάο Τσετούνγκ για να προωθήσει ένα οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα με στόχο να αντιμετωπίσει το καπιταλιστικό μοντέλο της Δύσης.

Το “κεντρικό καθήκον” του έθνους και του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος είναι “να οικοδομήσουμε την Κίνα σε μια ισχυρότερη χώρα και να αναζωογονήσουμε το κινεζικό έθνος σε όλα τα μέτωπα επιδιώκοντας τον κινεζικό εκσυγχρονισμό”, δήλωσε ο Σι στο Πεκίνο, σε επέπτειο για τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Μάο.

Ο Σι περιέγραψε τον “κινεζικό εκσυγχρονισμό” -μια ασαφή έννοια που προωθεί από το 2021- ως “έναν σκοπό που κληροδοτήθηκε από βετεράνους επαναστάτες, συμπεριλαμβανομένου του Μάο Τσετούνγκ”, ο οποίος αποτελεί πλέον “την επίσημη ιστορική ευθύνη των σημερινών Κινέζων κομμουνιστών”.

“Κοινή ευημερία” και ειρηνική ανάπτυξη”

Ο Κινέζος ηγέτης έχει προωθήσει αυτή την ιδέα σε εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του περσινού συνεδρίου της ηγεσίας, περιγράφοντάς την ως εναλλακτική λύση στα συστήματα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Η ναυαρχίδα της Κινεζικής ενημέρωσης “People’s Daily” έχει περιγράψει τον κινεζικό εκσυγχρονισμό ως περιέχοντα μοναδικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των ωφελειών για έναν μεγάλο πληθυσμό: την επίτευξη “κοινής ευημερίας” και την ειρηνικής ανάπτυξη.

Συνδέοντας το δικό του σχέδιο με την κληρονομιά του Μάο, ο Σι δημιουργεί προϋποθέσεις για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να τον διαφημίσουν ως προέκταση του ανθρώπου που μνημονεύεται ως ο ιδρυτής μιας νέας Κίνας. Αυτή η εκδοχή των γεγονότων αποσιωπά σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του Μάο στο Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός που προκάλεσε λιμό τη δεκαετία του 1950 και στη χαοτική Πολιτιστική Επανάσταση των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

Σι, ο διάδοχος του Μάο

Ο Σι, η κυβέρνηση του οποίου κατήργησε τα όρια της Προεδρικής θητείας το 2018, πέρασε την πρώτη του δεκαετία και πλέον στην εξουσία εδραιώνοντας την εξουσία σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την εποχή του Μάο. Αυτή η εκστρατεία έχει αφήσει ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι φιλοδοξίες του στερούνται ελέγχων και ισορροπιών, και η προσπάθειά του να μειώσει το χάσμα πλούτου μπορεί να οδηγήσει σε σαρωτική αναδιανομή εισοδήματος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι αποκαλούσαν τα τελευταία χρόνια τον Σι “ηγέτη”, έναν σεβαστό τίτλο επαίνου που προηγουμένως προοριζόταν για τον Μάο. Ο Σι έχει επίσηςέχει στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις-κλειδιά με υποστηρικτές του, καθιστώντας ενδεχομένως πιο δύσκολο γι’ αυτόν να ακούσει τις αντίθετες πολιτικές φωνές.

Η μηχανή προπαγάνδας της Κίνας έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειές της να παραλληλίσει τον Μάο με τον Σι. Ένα ερευνητικό ινστιτούτο του Κομμουνιστικού Κόμματος ανέφερε σε ένα άρθρο αυτό το μήνα ότι ο Μάο θα πρέπει να μνημονεύεται για τα “υψηλά επιτεύγματα και την ισχυρή ηθική του”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Είναι ευλογία για το κόμμα και το κράτος, τον λαό και το κινεζικό έθνος να έχουμε τον Γενικό Γραμματέα Σι Τζινπίνγκ, έναν άλλο πυρήνα του κόμματος, ηγέτη του λαού και αρχιστράτηγο του στρατού που απολαμβάνει τη λαϊκή υποστήριξη”.

Η απειλή για τη Ταϊβάν

Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Σι επανέλαβε επίσης τις γραμμές του κόμματος για την Ταϊβάν, σχόλια που έρχονται πριν το νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του επιλέξει νέο πρόεδρο τον επόμενο μήνα.

“Η μητέρα πατρίδα πρέπει και είναι βέβαιο ότι θα επανενωθεί”, είπε. Η Κίνα πρέπει “να εμβαθύνει την ολοκλήρωση και την ανάπτυξη του Διαστρεχούς Στρέητ σε όλους τους τομείς και να προωθήσει την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων του Διαστρεχούς Στρέητ”.

Καμία δημοσίευση για προβολή