Σήμερα “κληρώνει” η έξοδος από τα μνημόνια. Αυτή είναι η αντζέντα για το το χρέος, τις εκταμιεύσεις και την μεταμνημονιακή εποπτεία

Σήμερα

Σήμερα στις 4 το απόγευμα, στο κτίριο Plateau Kirchberg (European Institution) στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν το τελικό βήμα προκειμένου η χώρα να βγεί βγεί στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια.

Η ιστορική αντζέντα

Με βάση την ατζέντα, πρώτα θα συνέλθει το Eurogroup και στις 7.30 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin. Ουδείς γνωρίζει επί του παρόντος εάν οι δύο συνεδριάσεις θα γίνουν χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα, πόσο μάλλον εάν καθυστερήσει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα». Όλοι, πάντως περιμένουν να βγει «λευκός καπνός». Άλλωστε, πριν το Eurogroup θα συνέλθει το Euro Working Group, το οποίο θα εισηγηθεί θετικά.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

Τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη σοβαρή ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο.

Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, κυρίως, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο που έχουμε λάβει.

Τι σημαίνει “μεταμνημονιακή εποπτεία”

Η μεταμνημονιακή εποπτεία και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα θα συνδέεται, με δύο προϋποθέσεις:

Τη σταθερή υλοποίηση των πρόσφατων μέτρων (πολυνομοσχέδιο) κυριότερα των οπίων είναι οι περικοπές συντάξεων και εισοδήματος των νοικοκυριών, μέσω του αφορολόγητου.

Την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για μιά μακρά λίστα δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν πωλήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, απ’ το ΔΑΑ και το ΔΕΣΦΑ ως το τέλος της χρονιάς ως τα ΕΛΠΕ μέχρι τα μέσα του 2019, την Εγνατία Οδό και τα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ως το τέλος του 2019. Και την υλοποίηση χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Η εποπτεία θα εφαρμόζεται με τριμηνιαίες αναθεωρήσεις των οικονομικών της χώρας από ελεγκτές που εκπροσωπούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χώρα δεν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο να εφαρμόσει τη δική της οικονομική και κοινωνική πολιτική. Οι σχεδιασμοί αυτής και της επόμενης κυβέρνησης έως το 2022, θα επηρεάζεται και θα καθορίζεται από τη δέσμευση ελέγχου από  τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ώστε να διασφαλίζονται  όσα συμφωνήθηκαν και εγκρίθηκαν έως τώρα στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

Η ενισχυμένη εποπτεία θεωρείται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοπιστία έναντι των δανειστών -που φοβούνται επιστροφή στο ελληνικό “τσάμικο”- αλλά και των αγορών, στις οποίες θα προσφύγει η Ελλάδα για τη χρηματοδότησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτά που θα υπογράψει σήμερα ο Ευ. Τσακαλώτος

Καμία δημοσίευση για προβολή