Σήμερα στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία. “Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις”, διαμηνύει η Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία
European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun 28, 2018 / Σύνοδος Κορυφής των Ευρωαπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, 2018.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις συμπίπτουν χρονικά με την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, όπου από χθες συζητείται το πλαίσιο κυρώσεων προς την Αγκυρα αν και κεντρικό θέμα της συνάντησης παραμένει η Λευκορωσία.

  • Το πρωί  θα τεθεί επί τάπητος δέσμη κυρώσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προσδοκά από αυτή τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ και συγκεκριμένα από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία. Αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται, καθώς πρόκειται για άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε.

“Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις”, διαμηνύει η Αθήνα

Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του. Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις» δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οπως μεταδίδεται από το Βερολίνο, στην περίπτωση της Λευκορωσίας διαφαίνεται μια καθαρή πλειοψηφία για μέτρα εις βάρος της, μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλε σημειώνοντας ωστόσο ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να συνδεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας με πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Αν ξεκινήσουμε να ενεργούμε κατά αυτό τον τρόπο, θα καταστούμε ανίκανοι να δρούμε ως ΕΕ», δήλωσε.

“Υπό σοβαρή αμφισβήτηση μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας”

Κριτική στην Τουρκία άσκησε πάντως ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέι που εκπροσωπεί την Κομισιόν στη συνάντηση. Ο Επίτροπος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και  κατέστησε σαφές ότι το διακύβευμα για την Άγκυρα είναι εάν «μακροπρόθεσμα» γίνει μέλος της ΕΕ: «Αυτές οι ενέργειες θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας».

Δριμεία κριτική στην Άγκυρα άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «περιφρονεί κάθε σύμβαση» στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί την ΕΕ και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Κατά τον κ. Σέλενμπεργκ είναι «πολύ σημαντικό» η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα συνομιλιών των δύο χωρών με την Τουρκία. Τα επίμαχα ζητήματα τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Αλεξάντερ Σέλενμπεργκ υποστήριξε ακόμη την αναγκαιότητα μιας «επί της αρχής συζήτησης» στην ΕΕ για τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Επιτέλους», είπε, «θα πρέπει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη να ξυπνήσει αναφορικά με τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας».

Καμία δημοσίευση για προβολή