Σκληρές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες – Δύσκολη αλλά πιθανή μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή – Δεν αμφισβητείται πλέον το Ταμείο Ανάκαμψης

German Chancellor Angela Merkel takes part in the first face-to-face EU summit since the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium July 17, 2020. REUTERS/Francois Lenoir/Pool

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα, στις Βρυξέλλες, με ορισμένες πηγές να εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο προτεινόμενος προϋπολογισμός των 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια, δεν αμφισβητείται πλέον από την ομάδα των τεσσάρων. Απλώς επιδιώκουν να ισορροπήσουν την αναλογία περιορίζοντας τις επιχορηγήσεις και αυξάνοντας τα δάνεια, ωστόσο εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν και αυτήν την αξίωση.

Οι δυσκολίες εντοπίζονται στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι δυσκολίες σήμερα Σάββατο (και ενδεχομένως αύριο Κυριακή) εντοπίζονται στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ προβλέπει ότι οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο θα γίνουν χωρίς πρόσθετους δημοσιονομικούς όρους.

  • Απλώς κάθε χώρα θα υποβάλει εθνικό επενδυτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το διάστημα 2021-2023, το οποίο θα βασίζεται στις συστάσεις της Κομισιόν. Οι δε αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Με την πρόταση Μισέλ διαφωνεί κυρίως ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε οι αποφάσεις για την έγκριση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τις εκταμιεύσεις να λαμβάνονται ομόφωνα.

Την ολλανδική θέση απορρίπτουν κατηγορηματικά οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχονται καμία τροποποίηση της πρότασης της Κομισιόν σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Προφανώς, οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται ότι εάν αποδεχθούν την εισαγωγή της ομοφωνίας θα δυσκολευτεί η λήψη αποφάσεων σε μια περίοδο που τα χρήματα πρέπει να εκταμιευθούν το συντομότερο.

Κατανομή των 750 δισ. εδώ και τώρα

Ο κ. Μισέλ έχει προτείνει να γίνει κατανομή τώρα του 70% από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα να αποφασιστούν το 2023 με βάση την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας την περίοδο 2020-2021. Με τη θέση αυτή διαφωνούν αρκετές χώρες και η Ελλάδα, οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει η αρχική πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει την δέσμευση όλων των χρημάτων τώρα.

  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεκδικεί από το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 πάνω από 35 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την πρόταση της Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης δικαιούται επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια.

Οι ελληνικές θέσεις

Η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή.

  • Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή