Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας : Κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ που μειώνουν τις ΑΟΖ από Ελλάδα και Κύπρο

Άμεση, υψηλών τόνων και έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικού στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας, η οποία, δια του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, μέσω επιστολής, κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μονομερώς, συντεταγμένες, οι οποίες μειώνουν τις ΑΟΖ από τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο, ενώ έκανε λόγο για εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση που οδήγησε πριν από λίγο τονίζει: “Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση. Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους.

Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες.

Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.

Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως”, καταλήγει το υπουργείο.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή