Επιχείρηση “κατεδάφισης” Σαμαρά από το Βήμα της Κυριακής. Οι τρεις διαφοροποιήσεις του πρ. προέδρου της ΝΔ και η στάση του Μαξίμου

Σαμαράς επίθεση

Σκληρή επίθεση στον πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας επεφύλαξε το Βημα της Κυριακής με μακροσκελές κύριο άρθρο του. Το ενδιαφέρον είναι ότι το editorial του Βήματος δεν αρκείται στην κριτική προς τον τ.Πρωθυπουργό  για την πρόσφατη στάση του στα εθνικά θέματα, αλλά επιχειρεί ολική “κατεδάφισή” του, με μια ισοπεδωτική αναδρομή στην πολιτική πορεία του, για την οποία βρίσκει μόνο αρνητικές συνέπειες.

Συνολική αποδόμηση της πολιτικής προσωπικότητας Σαμαρά

Η επίθεση του Βήματος δεν αρκείται μόνο στις πολιτικές και κυβερνητικές επιλογές του κ. Σαμαρά αλλά εξελίσσεται σε μια συνολική αποδόμησή της πολιτικής του προσωπικότητας:

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα του άρθρου που σκιαγραφεί μια αρνητική πολιτική εικόνα για τον Αντώνη Σαμαρά: “Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την πολιτική του διαδρομή, τον περιγράφουν ως εμμονικό και μαζί παρορμητικό, χωρίς φραγμούς και ενδοιασμούς, που δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της πολιτικής απομόνωσης και γι’ αυτό διεκδικεί συνεχώς ρόλους και την προσοχή της κοινής γνώμης”.

Ενώ στη συνέχεια η περιγραφή της πρωθυπουργίας του χαρακτηρίζεται ως “μία διαρκής ταλάντευση ανάμεσα στη μεταρρύθμιση, στον λαϊκισμό και στα πολυποίκιλα συμφέροντα”…

Το άρθρο κλείνει με την απαξιωτική άποψη ότι ο κ. Σαμαράς σήμερα “διεκδικεί παρασκηνιακώς ρόλους και επιρροή. Και όσο δεν τη βρίσκει, βάζει φιτιλιές και οργανώνει διαβρωτικές ομαδοποιήσεις”.

Οι εκτιμήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία 

Η αλήθεια είναι ότι η πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην Καθημερινή της Κυριακής, ένα μόλις 24ωρο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Κάποιοι εκτιμούσαν ότι ο κ. Σαμαράς έχει μία διαχρονικά παγιωμένη αντίληψη για τα εθνικά θέματα και ήθελε να την καταγράψει σε μία στιγμή κατά την οποία το νούμερο ένα εθνικό θέμα βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Άλλοι, είχαν την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός προβλέπει ( και ενδεχομένως ποντάρει) στο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών και επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο δικαιωμένος της ιστορίας.

Και κάποιοι άλλοι, υποστήριζαν ότι θέλησε να στείλει μήνυμα προς την ηγεσία ότι “είναι εδώ” και η παρουσία του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοείται.

Ο,τι από τα τρία και αν ισχύει, είναι προφανές ότι το σύνολο της συνέντευξής του στην “Κ”, από τις διερευνητικές επαφές και την προσφυγή στη Χάγη, μέχρι την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου – το οποίο, πάντως, επέλεξε να μην σχολιάσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Tα “χτυπήματα εκ των έσω” και οι τρεις διαφοροποιήσεις Σαμαρά

Και αυτό, προφανέστατα συνυπολογίζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο γνωρίζει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι και το μοναδικό που δεν χρειάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία είναι “χτυπήματα εκ των έσω”.

Υπενθυμίζεται ότι η  πρόσφατη παρέμβαση Σαμαρά δεν ήταν το μοναδικό μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος.

Από την εκλογική νίκη της ΝΔ και μετά, έχει “χτυπήσει” άλλες δύο φορές. Τη μία, όταν επέλεξε να μην παραστεί στην ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Η δεύτερη και ίσως σημαντικότερη, όταν δεν παρέστη ούτε στην ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές. Την τότε στάση του οι περισσότεροι την απέδωσαν στην πικρία του για το γεγονός ότι δεν επελέγη ο ίδιος για το ύπατο εθνικό αξίωμα.

Κάποιοι, πάντως, συνδέουν τη δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού και με τη χαλαρή στάση που κράτησε η ηγεσία της ΝΔ στην υπόθεση της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο της Novartis.

Στο ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός θα υλοποιήσει όσα προανήγγειλε και θα καταψηφίσει την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, η απάντηση των περισσοτέρων είναι θετική.

Το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, για τη ΝΔ, είναι αν θα είναι ο μόνος ή θα τον ακολουθήσουν και βουλευτές της επιρροής του…

Καμία δημοσίευση για προβολή