Σκληρό διπλωματικό πόκερ για την αναχαίτιση της στρατηγικής Ερντογάν. Η σημασία της σημερινής τριμερής Ελλάδος, Κύπρου, Ιορδανίας στην Αθήνα

Σκληρό διπλωματικό πόκερ για την αναχαίτιση της στρατηγικής Ερντογάν

Ένα σκληρό διπλωματικό παρασκήνιο, το οποίο ξεκίνησε πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με επίκεντρο τη διπλωματική θωράκιση Λευκωσίας και Αθήνας απέναντι στην αναθεωρητική στρατηγική του Ταγιπ Ερντογάν.

Κατά την παραμονή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, από τις 23 Ιουλίου, επιβεβαιώθηκε πλήρως η κοινή πλεύση Ελλάδας και Κύπρου.

Η σημασία της τριμερούς συνάντησης 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδος-Κύπρου – Ιορδανίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα και επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, για συνάντηση υψηλού συμβολισμού, που επιβεβαιώνει την πολυμερή και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με έμφαση στις αραβικές χώρες και στόχευση τόσο στο διπλωματικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.

Η συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει και διμερή συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ενώ στα ζητήματα της τριμερούς προκρίνονται τα ενεργειακά, με τη συμμετοχή και των αρμοδίων υπουργών. Επίσης, ενδιαφέρον για την Αθήνα έχουν τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Παρόντες στην τριμερή θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν. Ο Έλληνας υπουργός κ. Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Ισραήλ, ενώ από χθες βρίσκεται στην Αθήνα ο Κύπριος ομόλογός του κ. Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος νωρίτερα είχε επίσης επισκεφτεί το Ισραήλ.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, Ελλάδα και Κύπρος δίνουν έμφαση στην ενδυνάμωση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με τις αραβικές χώρες, αλλά και με το Ισραήλ. Συνεργασίες που αλλάζουν τον χάρτη των συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύουν τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας.

Για την Αθήνα, άλλωστε, το Κυπριακό αλλά και τα ελληνοτουρκικά εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αλλάζει πολιτική, απλώς μετατοπίζει την ένταση. Και σε αυτή τη λογική, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχουν, ωστόσο, και διπλωματικές φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι όλο και πιο συχνά εσχάτως, τα Κατεχόμενα αντιμετωπίζονται περισσότερο ως “τουρκική επαρχία”. Αναδεικνύουν, δε, ως αξιοσημείωτο, το διπλωματικό παζάρι για τον ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή