Σκληρό μήνυμα Κομισιόν προς την Τουρκία: Πρώτα αποδεδειγμένη πρόοδος και μετά συζήτηση με την ΕΕ

Το σαφές μήνυμα ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επιδείξει πραγματικό έργο έναντι των δεσμεύσεών της έστειλαν οι Βρυξέλλες, καθώς η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δείχνει διάθεση για επανέναρξη της ενταξιακής της πορείας προς την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε από την Άγκυρα ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι. «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Πολιτικά» εμπόδια

«Συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ έχουν «τεράστια δυναμική». Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι θέτουν «πολιτικά» εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Αναμένουμε από την ΕΕ να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για να βελτιώσει τις σχέσεις και να ενεργήσει με περισσότερο θάρρος», τόνισε ο Φιντάν.

Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τα περισσότερα κράτη μέλη της οποίας είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία, ακόμη επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη, υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην ΕΟΚ και το 1999 στην ΕΕ, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.

«Κρύο-ζέστη»

Οι σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον αντιπάλων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν. Επίσης, οι Βρυξέλλες έχουν πλειστάκις προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα πρέπει να σταματήσει να επιδίδεται σε προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις κατά της Ελλάδας, αν όντως επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.

Από την άλλη, η Τουρκία ακολουθεί την τακτική «κρύο-ζέστη», άλλες φορές δηλώνοντας πρόθυμη να προχωρήσει στις απαραίτητες πολιτικές κινήσεις ώστε η χώρα να προσεγγίσει το πρότυπο της ΕΕ και άλλες φορές απειλώντας να εξαπολύσει στην Ευρώπη τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της, παρά τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η οποία περιλαμβάνει, μάλιστα, και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή