Σοκ στη Βρετανία: Χρεοκόπησε ο δήμος του Μπέρμιγχαμ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αγγλίας

Ως ένα απτό δείγμα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η βρετανική οικονομία θεωρείται η χρεοκοπία του δήμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αγγλίας, και πάλαι ποτέ βιομηχανικού κέντρου της χώρας.

Υπό την προστασία του «άρθρου 114»

Συγκεκριμένα, η πόλη του Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε πως αδυνατεί να φέρει σε πέρας τις οικονομικές υποχρεώσεις της και προειδοποίησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες βρετανικές πόλεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στην υποχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους και στην οικονομική κατάσταση. Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο διαχειρίζεται τις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα (το Λονδίνο χωρίζεται σε διαμερίσματα), τέθηκε υπό την προστασία του «άρθρου 114».

Κατάσταση χρεοκοπίας

Αυτό σημαίνει πως διατηρούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες δαπάνες – το αντίστοιχο για μια επιχείρηση είναι η κατάσταση χρεοκοπίας. Ο δήμος δεν μπορεί πλέον να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, όπως είναι υποχρεωμένος από το νόμο να κάνει, χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος Τζον Κότον, στέλεχος των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του που αναμεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξήγησε πως έλαβε αυτό το «απαραίτητο μέτρο» για να υπάρξει μια εξυγίανση. Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση σε μερικές έκτακτες δαπάνες, αλλά και στη μείωση της χορηγούμενης χρηματοδότησης τα 13 τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις και στην κρίση του κόστους ζωής.

«Χωρίς προηγούμενο οικονομικές προκλήσεις»

Με τις κοινωνικές δαπάνες που αυξάνονται κάθετα και τον πληθωρισμό που ανεβάζει τα κόστη, δήμοι όπως αυτός του Μπέρμιγχαμ βρίσκονται αντιμέτωποι με «χωρίς προηγούμενο οικονομικές προκλήσεις», διαβεβαίωσε. Ο δήμαρχος επικαλέσθηκε εκτίμηση της ομοσπονδίας των βρετανικών δημοτικών αρχών Sigoma, σύμφωνα με την οποία 26 δήμοι ενδέχεται να κηρύξουν χρεοκοπία μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός των δήμων στη Βρετανία εξαρτάται από τις εισπράξεις από τους δημοτικούς φόρους που επιβάλλονται στους δημότες και τις επιχειρήσεις, αλλά επίσης από μια κρατική επιχορήγηση η οποία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των πολιτικών λιτότητας των χρόνων του 2010.

«Το σύστημα χρηματοδότησης δεν λειτουργεί πλέον»

«Το σύστημα χρηματοδότησης δεν λειτουργεί πλέον καθόλου. Τα δημοτικά συμβούλια κάνουν θαύματα εδώ και 13 χρόνια, όμως δεν υπάρχουν πλέον χρήματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Sigoma Στίβεν Χότον και κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει. Υπενθυμίζεται ότι στο 6,8% ανήλθε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Βρετανία, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για υποχώρηση στο 6,7%, αλλά σαφώς χαμηλότερα από το 7,9% που καταγράφηκε τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ παλεύει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και το σχεδόν ανεξέλεγκτο κόστος ζωής στη χώρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή