Σοκ στην Ολλανδία: Μείωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και τεχνική ύφεση για την οικονομία της χώρας

Σε απροσδόκητη τεχνική ύφεση βυθίστηκε η ολλανδική οικονομία, λόγω της αδυναμίας τόσο των καταναλωτικών δαπανών όσο και των εξαγωγών.

Μείωση του ΑΕΠ και ύφεση

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα ακολουθεί την αναθεωρημένη διολίσθηση 0,4% του πρώτου τριμήνου και υπολείπεται κατά πολύ της ανάπτυξης 0,2% που προέβλεπε έρευνα του Bloomberg.

Η Ολλανδία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την ύφεση παράλληλα με την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η παραίτηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Πίσω από την ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκονται οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η υποτονική ζήτηση από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Χρειάζεται σταθερότητα και προβλεψιμότητα»

«Χρειάζεται τώρα σταθερότητα και προβλεψιμότητα, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην διαταράξουμε την οικονομία και επίσης να αυξήσουμε τους φόρους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μίκι Αντριάανσεν στο ολλανδικό πρακτορείο ANP. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,7% και οι κρατικές δαπάνες προχώρησαν κατά 0,7%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν σχεδόν 5% ετησίως το 2021 και το 2022, καθώς η χώρα ανέκαμψε με ταχύτατους ρυθμούς από την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία της COVID-19. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ολλανδία είναι το δεύτερο «γεράκι της λιτότητας», μετά τη Γερμανία, που η οικονομία της συρρικνώνεται, προκαλώντας schadenfreude σε χώρες της ΕΕ που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για αλόγιστη δημοσιονομική πολιτική.

Καμία δημοσίευση για προβολή