Σολτς: Ζήτησε ενίσχυση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών στην Ευρώπη θεμελιώνοντας μεγάλο εργοστάσιο οβίδων της Rheinmetall στη Γερμανία

Σύμφωνα με το Γερμανό καγκελάριο, η νέα μονάδα παραγωγής οβίδων της Rheinmetall δίνει το "σινιάλο" προς τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανική βάση της Γηραιάς Ηπείρου, δίνοντας έμφαση σε ομαδοποιημένες παραγγελίες, ιδίως τις μακροπρόθεσμες. "Πρέπει... να στραφούμε στην παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα... Πρόκειται για επείγουσα ανάγκη. Καθώς όσο σκληρή κι αν είναι αυτή η πραγματικότητα, δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης", επέμεινε ο κ.Σολτς.

Δεν μπορεί να είναι ευοίωνες οι προοπτικές ειρήνης στην Ευρώπη, όταν ο Γερμανικός κολοσσός κατασκευής όπλων Rheinmetall ξεκινά την οικοδόμηση μιας νέας μονάδος παραγωγής οβίδων πυροβολικού, με τη φιλοδοξία να δεκαπλασιάσει την παραγωγή του μακροπρόθεσμα και να εφοδιάσει – μεταξύ άλλων – την Ουκρανία με επαρκή πυρομαχικά για τον πόλεμό της με τη Ρωσία. Τον θεμέλιο λίθο της νέας, οικοδομούμενης μονάδος παραγωγής οβίδων της Rheinmetall τοποθέτησε χθες ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στο μεγαλύτερο συγκρότημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, στην Ούντερλις, στη Βόρεια Γερμανία. Από το 2025, αναμένεται να παράγει πυρομαχικά για πυροβόλα 155 χιλιοστών, στοχεύοντας προοδευτικά να παράγει 200.000 οβίδες ετησίως.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η νέα μονάδα παραγωγής οβίδων δίνει το “σινιάλο” προς τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανική βάση της Γηραιάς Ηπείρου, δίνοντας έμφαση σε ομαδοποιημένες παραγγελίες, ιδίως τις μακροπρόθεσμες. “Πρέπει… να στραφούμε στην παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα”, επέμεινε ο κ.Σολτς.

Παρά τα δισεκατομμύρια Ευρώ που δαπανήθηκαν για να παραδοθούν όπλα από την Ε.Ε. στην Ουκρανία κατόπιν της έναρξης του πολέμου με τη Ρωσία, τα κράτη-μέλη της απέχουν ακόμα πολύ από την επίτευξη επαρκούς παραγωγικής δυναμικότητας για να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε βάθος χρόνου και να αναπληρώσουν τα μειωμένα αποθέματά τους.

Πρόκειται για “επείγουσα ανάγκη. Καθώς όσο σκληρή κι αν είναι αυτή η πραγματικότητα, δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης”, υπογράμμισε ο καγκελάριος Σολτς, που κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τις κατ’ αυτόν “αυτοκρατορικές φιλοδοξίες” του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τις “μείζονα απειλή”. Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, “όποιος θέλει ειρήνη πρέπει να καταφέρνει να αποτρέπει δυνητικούς επιτιθέμενους”, έκρινε ο καγκελάριος. Για αυτό πρέπει να υπάρξει “στενότερη” βιομηχανική συνεργασία των 27, συνέχισε.

“Η ισχυρή άμυνα απαιτεί συμπαγή βιομηχανική βάση. Αυτό θα γίνει αν εμείς, οι Ευρωπαίοι, ενοποιήσουμε τις παραγγελίες μας, αν ενοποιήσουμε τα μέσα μας και δώσουμε στη βιομηχανία προοπτικές για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια”, όπως πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Για πολύ καιρό, η Γερμανία ήταν παράδειγμα προς αποφυγή, αναγνώρισε ο κ.Σολτς, καθώς η πολιτική της ως προς τους εξοπλισμούς γινόταν “ως εάν να επρόκειτο για την αγορά αυτοκινήτου”, ενώ η αμυντική βιομηχανία έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να επενδύσει σε νέες παραγωγικές δυνατότητες. “Αν θέλω να αγοράζω ένα (Volkswagen) Γκολφ κάθε δύο ή τρία χρόνια, ξέρω πως θα υπάρχει απόθεμα», είπε αναφερόμενος στο δημοφιλές χάτσμπακ της Γερμανικής αυτοκινητο-βιομηχανίας, συνεχίζοντας την παρομοίωση με το αυτοκίνητο. Αλλά “άρματα μάχης, οβιδοβόλα, ελικόπτερα και αεροπορικά ή αντιαεροπορικά συστήματα δεν τα βρίσκεις στα ράφια” και χρειάζονται εγγυημένες παραγγελίες από τα κράτη.

Η Rheinmetall θέλει να παράγει στο σύνολο των μονάδων της στην Ευρώπη ως και 700.000 οβίδες πυροβολικού σε ετήσια βάση από το 2025, από 400 ως 500.000 φέτος. Πριν από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η παραγωγή της δεν ανερχόταν παρά σε 70.000 ετησίως. Ο μεγαλύτερος Γερμανικός όμιλος αμυντικού εξοπλισμού “διαθέτει ήδη δυναμικότητα υψηλότερη από αυτή των ΗΠΑ” όσον αφορά στην παραγωγή οβίδων 155 χιλιοστών, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της, Άρμιν Πάπεργκερ. Στο μέλλον, “οι ΗΠΑ θέλουν να παράγουν 1 εκατομμύριο οβίδες τον χρόνο και η Ευρώπη δύο ως τρία εκατομμύρια, χάρις στην ενότητα των Ευρωπαίων εταίρων», πρόσθεσε.

Στα τέλη Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να παραδώσουν παρά περίπου τις μισές από τις 1 εκατ. οβίδες που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία πέρυσι. Το συγκρότημα της Rheinmetall στην Ούντερλις παράγει ήδη οβίδες 120 χιλιοστών, προοριζόμενες για τα Leopard 2, τα άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται στα μέτωπα στην Ουκρανία. Από τα 60.000 κομμάτια τον χρόνο πριν από το 2022, η παραγωγή τους πλέον ανέρχεται σε 240.000.

Καθώς ρίχνουν χιλιάδες βολές καθημερινά, τα Ουκρανικά στρατεύματα έχουν πολύ υψηλές και επείγουσες ανάγκες για πυρομαχικά ώστε να απωθήσουν τη Ρωσική εισβολή, τονίζουν ειδικοί. Οι στρατοί των Ευρωπαϊκών χωρών καλούνται εξάλλου να αναπληρώσουν τις δικές τους ελλείψεις. Έπειτα από χρόνια υποεπενδύσεων ή αποεπενδύσεων, τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού είναι σχεδόν άδεια. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του για πυρομαχικά, θα χρειαστεί δαπάνη περίπου 40 δισ. Ευρώ, εκτιμά η Rheinmetall.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα παρότρυνε να δημιουργηθεί αληθινή “ενιαία αγορά” στο πεδίο της Άμυνας στην Ε.Ε., όμως η Ευρώπη των 27 απέχει αρκετά από κάτι τέτοιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή