Στα όριά του ο ΣΥΡΙΖΑ: Συνωμοσίες κατά Κασσελάκη σε “βραδιές με μακαρονάδα” και μαζικές συνδιασκέψεις με zoom

Περισσότερα από χίλια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθούν την “Ομπρέλα” και την Έφη Αχτσιόγλου, κήρυξαν, μετά από … τηλεδιάσκεψη (το Σαββατοκύριακο) αντάρτικο στον  νέο πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, ορίζοντας την Κυρία Αχτσιόγλου αρχηγό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πρώτη “καπετάνισσα” μεταξύ ίσων οπλαρχηγών.

Αυτή η εξέλιξη ήταν η κορύφωση σειράς διαβουλεύσεων με “ζυμώσεις” και “ολονυχτίες με… μακαρονάδα” – σύμφωνα με όσα μας είπε παλιά καραβάνα του χώρου – κορυφαίων στελεχών της Έφης Αχτσιόγλου και της “Ομπρέλλας”, κατά τις οποίες συζητήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις ανατροπής της (διαφαινόμενης) “γραμμής Κασσελάκη” και όσων υποτίθεται ότι εκφράζει, ενώ μπήκε με ένταση στο τραπέζι και το σενάριο διάσπασης του κόμματος.

Τα τρία σενάρια της διάσπασης

Οι απόψεις που συζητήθηκαν στη συνδιάσκεψη, μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρείς σενάρια:

  1. Συντεταγμένη αποχώρηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
  2. Μάχη στο Συνέδριο, το οποίο ενδεχόμενως να καταλήξει σε αποφάσεις καταλυτικές για τη φυσιογνωμία του κόμματος, με το ενδεχόμενο της αποχώρησης μεγάλου αριθμού στελεχών να είναι  πολύ πιθανό.
  3. Αναμονή και συντεταγμένη “ιδεολογικοπολιτική πάλη” εντός του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αλλάξουν εσωτερικοί συσχετισμοί. Αν δεν αλλάξουν, τότε μόνος δρόμος είναι η διάσπαση, σε δεύτερο χρόνο

Η Αχτσιόγλου δεν δείχνει τάσεις φυγής

Οι ψυχραιμότεροι (Τσακαλώτος, Δρίτσας, Λάμπρου), ενώ διαφώνησαν ανοιχτά με τις “ανατροπές στη φυσιογνωμία του κόμματος” που προοιωνίζεται η ηγεσία Κασσελάκη, απέκλεισαν, τη στιγμή αυτή τουλάχιστον, το ενδεχόμενο διάσπασης. Άλλωστε, όπως επιμένουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η κλειστή εσωκομματική ομάδα που στήριξε την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου δεν δείχνει τάσεις φυγής. «Μόνο μία μαζική συντεταγμένη αποχώρηση του 44% θα είχε ουσιαστικό αποτύπωμα», λένε.

Για την ώρα, λοιπόν, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα θα προσέλθει στη δύσκολη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη ή ρήξη κι αυτό διότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν αναγκαία την ενεργό στήριξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων που στηρίζει ο χώρος, με έμφαση στις υποψηφιότητες εκείνες με «αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά», όπως τονίζουν. Αυτό θα ενίσχυε και τον μελλοντικό  ρόλο τους στην εσωκομματική διαμάχη.

Δύο παρεμβάσεις στη δημόσια αντιπαράθεση περί τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επίσης τη σημασία τους:

«Δεν προλαβαίνουμε συνέδριο»

Ο στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης εξήγησε χθες γιατί δεν έχει ακόμα ξεκινήσει διάλογος στα όργανα του κόμματος από τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, σχετικά με τη σύγκληση των κομματικών οργάνων και του συνεδρίου.

«Χρειάζεται χρόνος και κινήσεις με τη σειρά που πρέπει. Απαιτείται προετοιμασία. Το να επικαλούμαστε το συνέδριο ως σημείο αντιπαράθεσης δεν έχει νόημα. Ο Κασσελάκης δεν φοβάται τις διαδικασίες» επισήμανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, σχετικά με το γιατί δεν έχει ξεκινήσει από το νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, διάλογος στα όργανα του κόμματος για τη σύγκληση οργάνων και συνεδρίου.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει όταν είναι έτοιμο το κόμμα να το κάνει, όχι όταν για λόγους σκοπιμότητας θέλει κάποιος να το κάνει τώρα (…) Θεωρώ πάντως ότι τον Νοέμβριο δεν προλαβαίνουμε συνέδριο».

Η «απαγωγή» του  ΣΥΡΙΖΑ 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στο τίποτα, η Δημοκρατία στο πουθενά», τιτλοφορείται άρθρο στα «Νέα» του καθηγητή και πρώην στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Μαραντζίδη, στο οποίο επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κ. Μαραντζίδης, ο οποίος στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλεί τον κ. Κασσελάκη «έναν άσχετο με την Αριστερά μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ» και τονίζει: «Οι κομματικές ελίτ δεν είχαν ποτέ διανοηθεί την ντροπιαστική πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος ένα μη μέλος πρώην θαυμαστής του Μητσοτάκη, που εκτιμούσε τον Τραμπ περισσότερο από τον Τσίπρα. Με πολιτικούς όρους, πρόκειται για απαγωγή από μια ξένη στην Αριστερά κουλτούρα».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή