Σταϊκούρας στο Φόρουμ των Δελφών: Δεν αλλάζει ο στόχος για επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, ενώπιον της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι πολλάπλές κρίσεις δημιουργούν αβεβαιότητες και ανατροπές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις βέλτιστες οικονομικές πολιτικές ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κρίσεων αυτών, με ταυτόχρονη υλοποίηση των βέλτιστων πολιτικών και με βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών και των νοικοκυριών.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση διέθεσε 43 δισ. ευρώ για την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία απέδωσαν, καθώς η οικονομία ανέκαμψε, και παράλληλα προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές, έχοντας το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Δήλωσε, δε, ότι σήμερα η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 40 δισ. ευρώ, και χαρακτήρισε ως επιτυχία της κοινωνίας την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ.

Οι προϋποθέσεις για την επενδυτική βαθμίδα

Από την άλλη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος και έλλειμμα και ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ΕΕ να προχωρήσει σε συσταλτικές πολιτικές, τονίζοντας ότι πλέον χρειάζεται προσοχή και σύνεση. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα φέρει ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, λέγοντας ότι η Ευρώπη μοιάζει να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι από το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να τείνει προς τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ περιέγραψε τους όρους που ζητούν οι οίκοι αξιολόγησης, ώστε να ανεβάσουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα

  • Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
  • Διατηρήσιμη ανάπτυξη
  • Έξοδο από την αυξημένη εποπτεία
  • Μείωση κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
  • Δημοσιονομική ισορρροπία και ρεαλιστικά πλεονάσματα

και επισήμανε ότι στόχος είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Περί πληθωρισμού

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αρχικά τον απέδωσε στην απότομη αύξηση της ανάπτυξης και τη συνακόλουθη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κατάσταση που επιτείνεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη μεγάλη συμμετοχή της ενέργειας στην διαμόρφωσή του και παραδέχθηκε ότι βραχυπρόθεσμα το ποσοστό του μπορεί να κυμαίνεται στο 8%, αν και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι κατά μέσο όρο θα κυμανθεί γύρω από το 4,5%, όπως προβλέπει το ΔΝΤ. Επανέλαβε δε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπισή του χρειάζονται συνεκτικές ευρωπαϊκές πολιτικές (πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του αερίου, κλπ).

Όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στο πακέτο που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αν και παραδέχθηκε ότι δεν γίνεται να καλυφθεί το σύνολο του κόστους που επιβαρύνει τους πολίτες, ενώ απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι», όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή