Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η ΕΚΤ μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις

ΕΚΤ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «έσπασε» το σερί των 10 συνεχόμενων αυξήσεων στα επιτόκια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σηματοδοτώντας έτσι μια σταθερή πολιτική για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια, αποφάσισαν να αφήσουν το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και τέλος το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό και οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν ισχυρές. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων λόγω των ισχυρών επιδράσεων της βάσης, και τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να χαλαρώνουν.

Σε κάθε περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει ότι παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία τής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Το σημερινό φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων αποφασίστηκε μετά την περαιτέρω επιβράδυνση των δύο κύριων δεικτών τιμών της Ευρωζώνης και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τα 20 κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο ακριβότερος δανεισμός συμπιέζει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%. Ενώ αρκετοί προειδοποιούν για περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη σε περίπτωση που η ένταση στη Μέση Ανατολή μεταφερθεί στις τιμές τής ενέργειας, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν μειώσεις των επιτοκίων πριν από το επόμενο φθινόπωρο.

Δεν απέκλεισε επιστροφή στις αυξήσεις η Λαγκάρντ

Τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαίωσαν το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει πολύ ψηλά για πολύ καιρό.

Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές αλλά την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός σημείωσε σημαντική πτώση τον Σεπτέμβριο, υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποιήσαμε συνεχίζουν να μεταδίδονται στις συνθήκες χρηματοδότησης, περιορίζοντας τη ζήτηση και συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο του 2%», επανέλαβε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αρκούντως περιοριστικά επίπεδα για όσο καιρό χρειαστεί. Το ότι διατηρήσαμε τα επιτόκια αμετάβλητα στη σημερινή συνεδρίαση δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ξανά, τόνισε. Η ίδια χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων.

Απηύθυνε παράλληλα νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του έτους, με τα ρίσκα να είναι καθοδικά. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν σημάδια ότι αποδυναμώνεται και η αγορά εργασίας.

Περαιτέρω αποδυνάμωση καταγράφει και ο τομέας των υπηρεσιών.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί να είναι χαμηλότερη, αν ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής αποδειχθεί ισχυρότερος από ό,τι αναμένεται. Μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης αρνητικά την ανάπτυξη της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

«Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και η τραγική σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού ρίσκου», ανέφερε η κα Λαγκάρντ. Όπως τόνισε, αυτό μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το μέλλον της οικονομίας και να ασκήσει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στην οικονομία.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε και την ύπαρξη σημαντικών ρίσκων στο μέτωπο του πληθωρισμού. Όπως τόνισε, η άνοδος του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα και να καταστήσουν πιο αβέβαιο το μεσοπρόθεσμο outlook, επισήμανε. Την ίδια στιγμή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εν εξελίξει κλιματική κρίση μπορεί να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από ό,τι αναμένεται, προειδοποίησε η κα Λαγκάρντ.

Εξαιρετικά καλή η Ελλάδα στις συγκρίσεις με άλλες χώρες

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η χώρα είναι σήμερα σε καλύτερο σημείο από αυτό που βρέθηκε πριν την πανδημία. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά καλή στη σύγκριση με άλλες χώρες. Έδειξε τεράστια ικανότητα ανάκαμψης. Δεν ξέρω τι είναι «κανονικό» και τι «μη κανονικό», αλλά είναι μια πολύ καλή απόδοση.

Με τις παραπάνω παρατηρήσεις συμφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει σήμερα υψηλότερο ΑΕΠ απ’ ό,τι πριν ξεσπάσει η κρίση της Covid-19. Βέβαια πρέπει πολλά να γίνουν για να γυρίσουμε στην αξιολόγηση που είχαμε πριν από την κρίση χρέους, τόνισε.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον κάποια «εξαίρεση» (waiver) στις αγορές ομολόγων που κάνει η ΕΚΤ μετά την απόκτηση, δήλωσε παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Καμία δημοσίευση για προβολή