Υψώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο Κασσελάκης, ενώ δέχεται σκληρή κριτική από τον γερμανικό αριστερό Τύπο

Στέφανος Κασσελάκης

Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στην εξωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ κι επικεντρώνεται  στην αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, οι “11” συγκροτήθηκαν χθες σε Κοινοβουλευτική Ομάδα και επιδιώκουν να εμφανιστούν στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό με “ολοκληρωμένη αριστερή τοποθέτηση”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία του σε Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, τις διαφορετικές οπτικές για την ανάπτυξή της, τις κοινωνικές ανισότητες, τη Δημόσια Υγεία, τις καταστροφές του καλοκαιριού και το νόμο για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ από την ομιλία του δεν έλειψε  η κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για όλα αυτά.

Η τοποθέτησή του έγινε με τα μάτια στραμμένα στη «μεγάλη προοδευτική διακυβέρνηση», καθώς για τον ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μόνη λύση διακυβέρνησης που «θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη» και να «αναβαθμίσει την Ελλάδα».

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

«Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας σε χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές της ναυτιλίας. Εδώ θέλω να μοιραστώ όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι παράδεισος ή εφιάλτης –ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία ως απόδημου Έλληνα, που πλέον ζει εδώ, με την τιμή που μου έκανε ο Αλ. Τσίπρας, όταν με ενέταξε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή μου στην προεδρία» είπε ο Στ. Κασσελάκης.

«Είναι η Ελλάδα όλων εμάς εδώ μέσα; Της Αθήνας και της Αττικής με τις μεγάλες ανισότητες και την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid, έχουμε από τις πιο ψηλές δαπάνες υγείας, επενδύουμε σε παλαιές τεχνολογίες αντί τεχνολογίες του μέλλοντος» ανέφερε.

Η υπόθεση του ΕΣΥ που παραμένει ανοιχτή

«Μίλησε ο Υπουργός για τους εμβολιασμένους και τα ψηφιακά ραντεβού. Σεβαστό. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid ανά κεφαλή, κατά κεφαλήν; Το ξεχνάμε αυτό; Ότι έχουμε από τις πιο υψηλές ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία; 40% από τις δαπάνες της χώρας στην υγεία δεν είναι δημόσιες είναι ιδιωτικές. Για τα νοσοκομεία τώρα; Το ΕΣΥ που καταρρέει; Τους μήνες που χρειάζονται για να κλείσουν ραντεβού; Ψηφιακά ραντεβού δεν υπάρχουν εκεί; Μόνο για τα εμβόλια;» πρόσθεσε.

Μετά την επενδυτική, να έχουμε κοινωνική βαθμίδα

Σε ό,τι αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο υπουργός. Ευπρόσδεκτη, είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα. Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard and Poor’s έλεγε για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα. Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή. Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα. Και τώρα η ερώτηση είναι πώς το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες».

«Το μεγάλο στοίχημα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα πρέπει να είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παντού.

Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι:

  • Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ
  • 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη
  • Τελευταία στη στεγαστική πολιτική
  • Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
  • Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύγκλιση
  • Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση
  • Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που όπως τόνισε τους παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. «Ο ίδιος ο υπουργός έκανε την παραδοχή ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις επειδή έχουν καλύτερη πρόσβαση στις τράπεζες. Δηλαδή αντί να λύσουμε το πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι κάνουμε; Μεγαλώνουμε τη διάκριση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων. Αυτός δεν είναι τρόπος να αναβαθμίσεις την Ελλάδα» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια και άδικο».

Θέμα στα γερμανικά αριστερά δίκτυα η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, θέμα στα γερμανικά, αριστερά κυρίως, δίκτυα έχει γίνει η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, με ολοένα και περισσότερα μέλη να κάνουν καθημερινά γνωστή την αποχώρησή τους από το κόμμα, όπως αναφέρεται.

«Σήμερα έχουν εγκατασταθεί τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στα δεξιά της Δεξιάς, δεξιότερα δηλαδή της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση θα μείνουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μακριά από τις κάλπες. Και έτσι η Ελλάδα απειλείται να μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά. Κανένας Κασσελάκης, κανένας Τσακαλώτος και καμία Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις δύο μοιραίες τάσεις. Αυτή είναι η (νέα) ελληνική τραγωδία», αναφέρει η Tageszeitung του Βερολίνου

«Η αφαίμαξη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Αμείωτη. Καθημερινά», σχολιάζει -σύμφωνα με την DW – η Tageszeitung του Βερολίνου (Που αυτοπροσδιορίζεται ότι ανήκει στη Νέα Αριστερά, στην Πράσινη Αριστερά, είναι αντι-καπιταλιστική και υποστηρίζει τα Κοινωνικά Κινήματα).

«Η αιτία της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή όχι, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, υποστηρίζει […] Ο νεόκοπος, ένας πλούσιος Ελληνοαμερικανός χωρίς εμπειρία στην κομματική ηγεσία, θεωρείται μεσσίας από τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον πρόκειται για πλάνη. Προς αυτό συνηγορούν ο αυταρχικός και χοντροκομμένος τρόπος διοίκησης του Κασσελάκη, σε συνδυασμό με την καθαρή πολιτική του άγνοια.

«Οι αποχωρήσαντες βλέπουν τον “εφιάλτη Κασσελάκη” ως νεκροθάφτη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως σωτήρα. Για εκείνους ο Κασσελάκης αποτελεί απλώς ξένο σώμα, που κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ με έναν πόλεμο-αστραπή και που θέλει να μετακινήσει το κόμμα προς τα δεξιά, μία κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις. Κατά τη δεκαετία 2010 και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ψήφισε δεξιά ή ακροδεξιά, αλλά αριστερά. Στην Αριστερά υπήρχε η ελπίδα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή