Στη ΔΕΘ με πρόγραμμα 12 μηνών – Η προσοχή του πρωθυπουργού εστιάζεται στα πεδία της ανάπτυξης

ΔΕΘ: «Μην περιμένετε

Τις δεσμεύσεις του για τους επόμενους 12 μήνες, αντί για αόριστες υποσχέσεις σε βάθος τετραετίας, θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ με στόχο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να αλλάξει το αφήγημα της ΔΕΘ και να την μετατρέψει “από φόρουμ παροχολογίας σε φόρουμ λογοδοσίας”.

[Άλλωστε ο πρώτος προγραμματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης, κατά τον οποίο επιδιώκει να αντιστρέψει το κλίμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. “Δώστε μου 12 μήνες” είναι η χαρακτηριστική φράση που χησιμοποιεί ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους δανειστές.]

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει σήμερα από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα οσα θα ανακοινώσει.

Η πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πραγματοποιείται σε ένα θετικό μομέντουμ για την Ελληνική οικονομία, αλλά και με τις μεγάλες της αδυναμίες να είναι παρούσες.

Τα καλά νέα, είναι:

  • Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τις πρώτες δράσεις της νέας κυβέρνησης, που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη φράση του Ανερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος:«Δεν είναι μόνον ότι εφαρμόζουν τις σωστές πολιτικές, αλλά και ότι το πράττουν με αίσθηση του επείγοντος»
  • Η πρόσφατη άρση των capital controls, που τέθηκαν σε ισχύ το καλοκαίρι του 2015
  • Η αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ( 6,5% σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο) που ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών
  • Η σταθερή μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας (1,59% ήταν την Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς) που αποτυπώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία
  • Η  επικείμενη ανάληψη από την Κριστίν Λαγκάρντ της προεδρίας της ΕΚΤ που ενισχύει την επιδίωξη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομία. Η Κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι «η δέσμευση της Ελλάδας να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολική και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία όλοι στοχεύαμε».

Τα δύσκολα παραμένουν:

  • Η ανάπτυξη, παραμένει χλωμή. Το ΑΕΠ αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 1,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, μετά από ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2019
  • Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας παραμένει η απουσία επενδύσεων, οι οποίες παρουσίασαν σημαντική πτώση κατά 5,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε ετήσια βάση.

“Όχι στην παροχολογία, ναι στα συγκεκριμένα και ρεαλιστικά”

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης θα δώσει έμφαση στα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη, αποφεύγοντας – όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές – “τις πρακτικές των λαϊκιστών που είχαν μετατρέψει τη ΔΕΘ σε φόρουμ παροχολογίας”, και “επιμένοντας να μιλά με συνέπεια και υπευθυνότητα, συγκεκριμένα και ρεαλιστικά”.

Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έλεγαν χθες:

  • Ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει ένα δωδεκάμηνο προγραμματισμό δράσεων,  την εφαρμογή του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν στην επόμενη ΔΕΘ, ακούγοντας όσα θα έχει να πει τότε.
  • Δεν θα μοιράσει υποσχέσεις, αλλά θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες. Θα μιλήσει για το όραμά του για την Ελλάδα που φεύγει οριστικά από την κρίση και αποκτά την αυτοπεποίθηση που έχασε τα τελευταία χρόνια.
  • Θα αναπτύξει το σχέδιό του για την πραγμάτωση του στόχου αυτού. Θα ξεδιπλώσει, δηλαδή, το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, των αναπτυξιακών κινήτρων που ετοιμάζονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και των φορολογικών ελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη βάση των προγραμματικών της δηλώσεων.
  • Θα δώσει έμφαση στο βασικό κυβερνητικό στόχο για την προσέλκυση επενδύσεων που φέρνουν νέο πλούτο στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για τους Έλληνες.
  • Με μια φράση, στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει το σχέδιό του που φέρνει στην Πατρίδα μας ανάπτυξη για όλους.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η προσοχή του πρωθυπουργού εστιάζεται στο πως θα επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 3% και 4% τα επόμενα έτη.

“Σίγουρα η επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% σήμερα στο 20% το 2021 θα τονώσει τις επενδύσεις, λένε. Μεγαλύτερη βαρύτητα όμως στην ενίσχυση των επενδύσεων, και άρα στην ανάπτυξη, διαθέτει η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που προϋποθέτει πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας κατά 4 βαθμίδες από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Standard&Poor’s και κατά 3 βαθμίδες από τον οίκο Fitch”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή