Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης το Κόσοβο. Δίωρα κυλιόμενα μπλακ άουτ σημειώνονται εξαιτίας βλαβών στις λιγνιτικές μονάδες

φυσικό αέριο

Δίωρα κυλιόμενα μπλακ άουτ σημειώνονται στο Κόσοβο εξαιτίας βλαβών στις λιγνιτικές μονάδες της χώρας, σε συνδυασμό με το υπερβολικά υψηλό κόστος των εισαγωγών ρεύματος.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάρκειας 60 ημερών, κηρύχθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιλέγει ανάμεσα σε κυλιόμενες προσωρινές διακοπές ρεύματος και σε χορήγηση συμπληρωματικών κονδυλίων για προμήθεια ρεύματος από το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής συμβαίνουν και τα δύο, στη σοβαρότερη κρίση ενεργειακής επάρκειας των τελευταίων δέκα ετών.

Kαι το Κόσοβο υποφέρει 

Το Κόσοβο υποφέρει, όπως όλη η Ευρώπη, από την εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, αλλά αντιμετωπίζει και κάποια επιπλέον προβλήματα.

Οι δύο λιγνιτικές μονάδες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της εγχώριας παραγωγής ρεύματος δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, καθώς υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή νέας και πιο σύγχρονης και την κατασκευή εργοστασίου καύσης φυσικού αερίου.

Κυλιόμενα προσωρινά μπλακ άουτ και κονδύλια για προμήθεια ρεύματος από το εξωτερικό προέκρινε η κυβέρνηση.

Τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια

Και τα δύο έχουν ναυαγήσει, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διακόψει τη χρηματοδότηση για νέες μονάδες ορυκτού άνθρακα, ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι υποστηρίζει ότι ίσως είναι καλύτερη η μετάβαση απευθείας από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου.

Στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια περιλαμβάνεται η σύνδεση του Κοσόβου με τον αγωγό ΤΑΡ μέσω Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και η τροφοδοσία του με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τερματικό σταθμό που σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία Exxon στο λιμάνι Βλόρες της Αλβανίας.

Οι Αρχές του Κοσόβου αμφισβητούν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, καθώς η αμερικανική χρηματοδότηση ανέρχεται μόλις στο ένα πέμπτο του κόστους του.

Καμία δημοσίευση για προβολή