Στη φυλακή πέντε Τούρκοι δημοσιογράφοι για τον τρόπο που κάλυψαν τα γεγονότα της Λιβύης. Στους δρόμους οι πολίτες για τη φίμωση των ΜΜΕ

Τούρκοι δημοσιογράφοι

Πέντε Τούρκοι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν την Πέμπτη στη φυλακή , καθώς το  δικαστήριο απέρριψε την έφεσή τους κατά της καταδικαστικής απόφασης που αφορούσε την κάλυψη των θανάτων Τούρκων αξιωματικών πληροφοριών στη Λιβύη το 2020, ανέφερε ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η καταδίκη τους τον Σεπτέμβριο του 2020

Οι πέντε καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 για αποκάλυψη πληροφοριών και εγγράφων που σχετίζονται με δραστηριότητες πληροφοριών. Κρατήθηκαν για έως και έξι μήνες κατά τη διάρκεια της δίκης τους.

Οι κατηγορίες αφορούσαν άρθρα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύθηκαν λίγο μετά τη δηλώσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2020 ότι η Τουρκία είχε «αρκετούς μάρτυρες» στη Λιβύη.

Η Τουρκία παρείχε στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και τη βοήθησε να αντιμετωπίσει  μια επίθεση που διήρκεσε αρκετούς μήνες στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι ποινές 

Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών, ενώ σε τρεις επιβλήθηκαν τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι. Εφετείο απέρριψε την αίτησή τους στις 28 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μουράτ Αγιέλ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Yeni Cag, ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε τις ταυτότητες των αξιωματικών πληροφοριών, μοιράζοντας ονόματα και φωτογραφίες στο Twitter και αναφερόμενος στα σχόλια του Ερντογάν.

Μην σιωπάτε, μην φοβάστε

“Θα πάω ξανά στη φυλακή επειδή ευχήθηκα μαρτύριο για τα παιδιά της πατρίδας που έπεσαν ως μάρτυρες… Μην σιωπάτε, μην φοβάστε”, τουίταρε ο Agirel την Τρίτη πριν παραδοθεί.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους “δεσμοφύλακες” δημοσιογράφων στον κόσμο.

Επικριτές αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έχει διαβρώσει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των μέσων ενημέρωσης από την καταστολή μετά από απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα δικαστήρια είναι αυτόνομα και οι συλλήψεις είναι απαραίτητες λόγω κινδύνων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι  δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την υπόθεση της Τρίτης από την κυβέρνηση, την ώρα που πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών για τη φίμωση των ΜΜΕ από το καθεστώς του Ερντογάν.

Καμία δημοσίευση για προβολή