Στη Βουλή με ευρεία συναίνεση η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ομόφυλων να παντρεύονται και να τεκνοθετούν

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Δευτέρα το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα. Στη συζήτηση, που έχει προγραμματισμό να εξαντληθεί σε έως και τρεις συνεδριάσεις, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, χθες Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιστορική, όπως την χαρακτηρίζει, μεταρρύθμιση της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου: “Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας, και χαίρομαι πρωτίστως επειδή υλοποιούμε τη δέσμευσή μας προς τους απόδημους Έλληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον ακατάλυτο δεσμό τους με την πατρίδα”, έγραψε.
  • “Χαίρομαι όμως και γιατί η πρωτοβουλία μας εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αύριο Δευτέρα (σήμερα) εισάγεται στην Ολομέλεια και θα έχω την ευκαιρία να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι τέτοιες μείζονες αλλαγές, αλλαγές που προάγουν τη συμμετοχή των εκτός αλλά και εντός Ελλάδας πολιτών στις εκλογές, να στηρίζονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Γιατί τελικά έτσι ενδυναμώνεται η Δημοκρατία και μαζί της η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική”.

«Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο επί της αρχής

Το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο πήρε το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο επί της αρχής και αφορά όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Υπενθυμίζεται ότι με τον Νόμο 4648/2019 κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά ότι θα μπορούν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έστω και με περιορισμούς, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Πλέον, η επιστολική ψήφος θα είναι καθολική.

Σημειώνεται ότι δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό (π.χ. πρεσβείες κλπ) και όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

Με την επιστολική ψήφο θα μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και οι Έλληνες εντός της επικράτειας, καθώς οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου και υπάρχουν ηλικιωμένοι, φοιτητές, εργαζόμενοι στα νησιά κλπ, που διευκολύνονται.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σικάγο για συναντήσεις με την πολυπληθή ελληνοαμερικανική κοινότητα, όπου μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί και στην επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών.

Πώς ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο

Από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο θα είναι ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να δηλώσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και όσοι κατοικούν εντός Ελλάδος, πως οτι θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου.

Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα και φεύγουν οι φάκελοι από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εκλογείς θα έχουν 20 μέρες -πριν από τις ευρωεκλογές- για να συμπληρώσουν την επιστολική ψήφο.

Για να γίνει δεκτή η ψήφος, πρέπει να έχει φτάσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5:00 το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, ο εκλογέας θα επιλέγει το κόμμα και στη δεύτερη σελίδα τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος που προτιμά (έως τέσσερις υποψηφίους).

  • Στο νομοσχέδιο προβλέπεται εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή όσων έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1944, δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του 2022, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Ν. Κεραμέως: Διευκολύνεται η επιστολική ψήφος

«Το νομοσχέδιο είναι για να διευκολύνουμε τον ψηφοφόρο. Το νομοσχέδιο αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Όπως ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, εργαζόμενοι τις Κυριακές, όλους αυτούς να τους διευκολύνουμε», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Mega το Σάββατο.

«Όποιος μπει στην πλατφόρμα Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο μπορεί να δηλώνει πως θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός. Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, μπορεί να ψηφίσει, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ο φάκελος έχει ένα έντυπο οδηγιών, την υπεύθυνη δήλωση, και το ψηφοδέλτιο με όλες τις παρατάξεις και από πίσω έχει 42 αριθμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν στον αντίστοιχο υποψήφιο. Στο βιβλίο οδηγιών έχει το κάθε κόμμα και τους υποψήφιους», υπογράμμισε.

«Συμπληρώνεις το ψηφοδέλτιο και το βάζεις στο φάκελο και επιστρέφει. Όταν φτάνει ανοίγει και διαχωρίζεται το ανώνυμο στοιχείο, δηλαδή το ψηφοδέλτιο ξεχωρίζεται και πέφτει στην κάλπη. Παρακολουθούν εκπρόσωποι κομμάτων τη διαδικασία, θα υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και το υλικό θα φυλάσσεται στο αρμόδιο Πρωτοδικείο», ανέφερε.

«Αυτή η μέθοδος γίνεται σε όλη την Ευρώπη ενώ ξεκαθάρισε πως η επιστολική ψήφος μέχρι στιγμής αφορά μόνο τις Ευρωεκλογές καθώς, όπως είπε, οι εθνικές εκλογές διέπονται από άλλο νομικό, πλαίσιο», επισήμανε.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή