“Στημένο” το παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Γερμανία κερδίζει από την ύφεση. Το χάσμα Βορρά – Νότου βαθαίνει

Άγκελα Μέρκελ

Το “στημένο παιχνίδι του Βορρά εις βάρος του Νότου” παρουσιάζεται (με ρεπορτάζ και αναλύσεις) στη σημερινή “Καθημερινή” (Ρουμπίνα Σπάθη – Κώστας Καλλίτσης) και η αποκάλυψη του τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη είναι συγκλονιστική!

Η Γερμανία κερδίζει από την ύφεση. Στο επίπεδο του ενδοκοινοτικού ανταγωνισμού μπόρεσε και στήριξε τις επιχειρήσεις της, “απολαμβάνοντας” το 52% των εγκρίσεων (1,9 τρισ ευρώ) που έδωσε η Κομισιόν σε όλα (τα 27) κράτη μέλη για επιδοτήσεις στην εγχώρια βιομηχανία, την περίοδο της πανδημίας, κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού. Έτσι οι γερμανικές εταιρίες αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους (π.χ. Lufthansa, με επιδότηση 9,7 δισ απέναντι στην Aegean).

Αυτό συμβαίνει γιατί η Γερμανία (όπως και οι άλλοι δορυφόροι της του Βορρά) έχει στα Ταμεία της μεγάλα αποθέματα για να στηρίξει την οικονομία της, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και κυρίως τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν την κρίση του κοροναϊού αδυνατισμένες από την προηγούμενη δεκαετή κρίση.

Αυτό διευρύνει το χάσμα Βορρά – Νότου στην Ευρώπη, γεγονός που αναγνωρίζει και το “πουλέν” της Κυρίας Μέρκελ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Όπως δήλωσε, στις Βρυξέλλες, “ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ χωρών του Βορρά απέναντι στις χώρες του Νότου κυοφορεί τη διάσπαση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς”.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η μόνη “φωτογραφία” του προβλήματος.Η κρίση επιταχύνει τη διεύρυνση των υφιστάμενων ανισοτήτων μέσα στην “Ενωμένη” Ευρώπη. Η συγκέντρωση ισχυρών κλάδων της οικονομίας στο βορρά, με μεγάλες επιχειρήσεις σε λιγότερους παίκτες και η περαιτέρω κρατική ενίσχυσή τους, σε περιόδους κρίσης, από τις ισχυρές οικονομίες –  με ότι αυτό συνεπάγεται στα μερίδια αγοράς, στις τιμές, τα κέρδη, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – αντανακλάται στις ασθενέστερες οικονομίες του Νότου, που εμφανίζουν ασθενή οικονομική μεγέθυνση, λιγότερες προοπτικές και αναεργία.

Η ύφεση στη Γερμανία υπολογίζεται το 2020 στο 6,5%, όταν στην Ελλάδα θα είναι 9,7% στη Γαλλία  8,2%, στην Ισπανία 9,5%, στην Ιταλία 9,4% και στη Γαλλία 8,2% (με βάση τις εκτιμήσεις της κομισιόν)

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή