Στην ατζέντα του Euroworking Group η Ελλάδα για τον δημοσιονομικό χώρο του 2018

Να προϊδεάσει τους τεχνοκράτες εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα περιθώρια και το εύρος των παροχών του 2018, θα επιχειρήσει  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα μετάσχει διά ζώσης στην συνεδρίαση του Euroworking Group το οποίο θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα υπάρξουν και οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία των κρατικών εσόδων του Οκτωβρίου, που θα επιτρέψουν ίσως στην ελληνική πλευρά να μιλήσει πειστικότερα και για τις προβλέψεις της για τον δημοσιονομικό χώρο (υπερπλέονασμα) του 2019.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Αποφάσεις για τις συντάξεις, το οικονομικό επιτελείο δεν αναμένει πριν τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς οι θεσμοί και η Κομισιόν θα χρειαστούν εβδομάδες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Κρατούν «μικρό καλάθι» και για το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου (όπως ακούγεται) καθώς επισήμως δεν τους έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό, ούτε διαφαίνεται ώριμο κάτι ως τότε για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Το κυριότερο ίσως, είναι πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμού, για να μείνει έξω από το «κάδρο» των προβλημάτων με την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες που είδαν ήδη «κίτρινη κάρτα» για τα προσχέδια προϋπολογισμών που υπέβαλαν στην Κομισιόν. Στη φάση αυτή, θέλει κυρίως να δείξει ότι το υπερπλεόνασμα του 2018 – ένα μεγάλο μέρος από αυτό τουλάχιστον- είναι διατηρήσιμο και επαναλαμβανόμενο και για το 2019.

Προς το παρόν πάντως, η συζήτηση με Κομισιόν και θεσμούς γίνεται «μέτρο – μέτρο» καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η κοστολόγηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ. Για αυτό προτιμούν να κρατούν ακόμα χαμηλούς τόνους και για το πακέτο «δώρων Χριστουγέννων» που σχεδιάζουν (επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έκτακτα βοηθήματα κλπ).

[more]

Θέλουν όμως το συντομότερο, να βάλουν τέλος και στην σεναριολογία για τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο (120 δόσεις) καθώς η διάχυση προσδοκιών μπορεί να είναι πολιτικά χρήσιμη, αλλά γίνεται οικονομικά επικίνδυνη για την διαπραγματευτική θέση της χώρας εάν οδηγήσει σε χαλάρωση και αποφυγή πληρωμών εκ μέρους των φορολογουμένων.

[/more]

Aπό το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή