Στην επόμενη κυβέρνηση στέλνουν οι Θεσμοί το λογαριασμό των προεκλογικών παροχών Τσίπρα - 2,5-3 δισ. ευρώ ετησίως η δημοσιονομική τρύπα

Στην επόμενη κυβέρνηση στέλνουν οι Θεσμοί το λογαριασμό των προεκλογικών παροχών Τσίπρα και της κακοδιαχείρισης των «προαπαιτούμενων» από τους απερχόμενους υπουργούς του.

Στις  Συνόδους  του Eurogroup και  του Ecofin (οι υπουργοί Οικονομικών όλων των κρατών μελών της ΕΕ), την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή  θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δημοσιονομική τρύπα των 2,5-3 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που αφήνει πίσω του.

Οι υπουργοί θα λάβουν και επισήμως υπόψη τους τις εκθέσεις  που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν , που ανάμεσα στα άλλα εκτιμά «μαύρη τρύπα»  άνω του 1% του ΑΕΠ ετησίως η οποία έχει προκληθεί από τα προεκλογικά «δώρα» του κ. Τσίπρα , ενώ διατυπώνουν ζωηρές ανησυχίες ως προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2020.

Η έκθεση της Κομισιόν, αλλά και το σχετικό κλίμα  που θα προκύψει από το  Ecofin κατά τη διαδικασία έγκρισής της, ουσιαστικά θα στείλουν το λογαριασμό στην επόμενη κυβέρνηση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα περιμένουν τον διάδοχο του κ. Τσακαλώτου να του παραδώσουν το «πακετάκι» με τις … «τρύπες» στο δημοσιονομικό τομέα και τα καθυστερημένα «προαπαιτούμενα» που αναφέρονται σε κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Το μέγα ζήτημα πλέον είναι πως η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ – που παίρνει τη σκυτάλη από τον κ. Τσίπρα με σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές επιβαρύνσεις – θα πορευτεί στην υλοποίηση του προβληματικού πλέον Προϋπολογισμού του 2019, χωρίς να αναλάβει νέες δεσμεύσεις  πρόσθετων «μέτρων» και χωρίς να ακυρώσει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» που έχει αναγγείλει.

Πέραν του δημοσιονομικού κενού που παραλαμβάνει, κρίσιμα θέματα παραμένουν η στάση των πληρωμών και η διεύρυνση των υποχρεώσεων  του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και η επενδυτική άπνοια, αποτέλεσμα μιας ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής.