Στην ευρω-αραβική Σύνοδο ο Μητσοτάκης. Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον αραβικό κόσμο, αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το μεσημέρι στην 4η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα, αλλά και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με ηγέτες βαλκανικών χωρών, καθώς και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις  θετικές εξελίξεις που καταγράφονται στο πεδίο της οικονομίας, όπως η υποχώρηση του κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s, η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ και οι υψηλές τιμές των πρόδρομων δεικτών καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που προεξοφλούν ένα πολύ ισχυρότερο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Θα επιδιώξει,, δε, να παγιώσει στους συνομιλητές του την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» για να διεκδικήσει το ρόλο που της αναλογεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θα επισημάνει επίσης τον ηγετικό ρόλο που διατηρεί η Ελλάδα στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής.

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit θα ακολουθήσει σειρά σύντομων επαφών του πρωθυπουργού με υπουργούς αραβικών χωρών και το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι πως η Ελλάδα ως μία χώρα που αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής μπορεί πάντοτε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και πυλώνα σταθερότητας και για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και για τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.

Στην κυβέρνηση προσβλέπουν και στην απαρχή μιας νέας επενδυτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου, εκτιμώντας πως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός είναι κλάδοι που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις αραβικές χώρες.

Καμία δημοσίευση για προβολή