Στην κεντρική Γάζα επικεντρώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ – Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση

Το Ιράν απείλησε χθες το Ισραήλ με "απ' ευθείας ενέργειες" και άλλες "από το μέτωπο της αντίστασης", μετά τον θάνατο τη Δευτέρα του Ραζί Μουσαβί, υψηλόβαθμου αξιωματικού των (Ιρανών) Φρουρών της Επανάστασης, κατά τη διάρκεια πλήγματος στη Συριακή επικράτεια αποδιδόμενο στην Ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Ισραήλ: Προσωρινά μέτρα εναντίον του από το Δικαστήριο της Χάγης

Στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει επικεντρώσει ο στρατός του Ισραήλ τις επιχειρήσεις του, αδιαφορώντας για την ολοένα κρισιμότερη ανθρωπιστική κρίση των άμαχων και τις πανταχόθεν εκκλήσεις να κηρυχθεί άμεσα νέα κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, οι στρατιωτικές εντάσεις εντείνονται τις τελευταίες ημέρες στο επονομαζόμενο Βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, όπου η ανταλλαγή πυρών εκατέρωθεν με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, προκαλώντας αυξημένη ανησυχία για ενδεχόμενη επικίνδυνη εξάπλωση του πολέμου και εκτός των συνόρων του Ισραήλ. Μάλιστα, ο αρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Χερτσί Χαλεβί, ανέφερε πως οι άνδρες του βρίσκονται “σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας για την εξάπλωση των μαχών στον Βορρά”.

Για πολλοστή φορά, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, μια “διαρκή κατάπαυση του πυρός”, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Πέραν της Λωρίδας της Γάζας, οι Ισραηλινές δυνάμεις πολλαπλασίασαν τις επιδρομές τους σε μεγάλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ιδίως στην Τζενίν και στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το επίσημο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Πλησίον της μεθοριακής περιοχής Ισραήλ-Λιβάνου, στο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει μονομερώς προσαρτήσει το Ισραήλ, κατέπεσε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) στο οποίο ενδεχομένως να είχαν προσαρμοστεί εκρηκτικά, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισραηλινός στρατός, με την “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ” – εικάζεται πως αποτελεί ομάδα μελών Ιρακινών φιλο-Ιρανικών ένοπλων οργανώσεων – να αναλαμβάνει την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον “στόχου ζωτικής σημασίας” Νότια της Ελιάντ με “τα κατάλληλα όπλα”.

Εξάλλου, το Ιράν απείλησε χθες το Ισραήλ με “απ’ ευθείας ενέργειες” και άλλες “από το μέτωπο της αντίστασης”, μετά τον θάνατο τη Δευτέρα του Ραζί Μουσαβί, υψηλόβαθμου αξιωματικού των (Ιρανών) Φρουρών της Επανάστασης, κατά τη διάρκεια πλήγματος στη Συριακή επικράτεια αποδιδόμενο στην Ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Μεγάλες μάχες του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας διεξάγονται στη Χαν Γιούνις – τη μεγαλύτερη πόλη του Νότου – καθώς επίσης και σε καταυλισμούς προσφύγων στο κεντρικό τμήμα της περιοχής. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για αιματηρά πλήγματα τη νύχτα στη Νουσέιρατ και στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα του Παλαιστινιακού θυλάκα 2,4 εκατ. κατοίκων, τα 1,9 εκατ. εκ των οποίων (το 85%) έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.

Στη Ντέιρ αλ Μπάλα, η Ιμάν αλ Μάσρι έφερε στον κόσμο τετράδυμα – δυο αγόρια και δυο κορίτσια – εν μέσω του πολέμου. “Είναι τόσο μικροσκοπικά. Κάνει κρύο, έχει αέρα και δεν υπάρχει κανένα λουτρό για βρέφη ώστε να τα πλύνω… Δεν μπορώ να τα κάνω μπάνιο, τα καθαρίζω με υγρά πανιά”, είπε η 28χρονη μητέρα, που εκτόπισε ο πόλεμος. Δεν υπάρχουν πάνες, ούτε γάλα σε σκόνη. Προσπαθώ να τα θηλάσω, αλλά δεν έχω αληθινά θρεπτικό γάλα”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως δεν τρώει καλά. Φοβάται πως οι βομβαρδισμοί θα σπάσουν τα παράθυρα και θα τραυματίσουν τα νεογνά. “Πίστευα πως ο πόλεμος θα κρατούσε δέκα ημέρες και μετά θα γυρίζαμε σπίτι μας” (στην Μπέιτ Χανούν, στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας)… Δεν πήραμε τίποτα μαζί μας”, λέει αμήχανα ο σύζυγός της, Αμάρ, στο πλευρό της.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο άμαχος πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα πιο “σοβαρό κίνδυνο” καθώς “η πείνα και η απελπισία” επιδεινώνονται, σε βαθμό που “πεινασμένοι απέκλεισαν αυτοκινητοπομπή μας με την ελπίδα πως θα έβρισκαν κάτι να φάνε”, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ αδιαφορεί για την ανθρωπιστική κρίση.

Καμία δημοσίευση για προβολή