Στην κόψη του ξυραφιού ο τουρισμός: «Μπλακ άουτ» στις κρατήσεις μετά το lockdown στην Μύκονο – Μετά το γερμανικό “φρένο”, απειλή για 7ήμερη καραντίνα και από το Ισραήλ

Τουρισμός:«Μπλακ άουτ» στις κρατήσεις μετά το lockdown στην Μύκονο

Στην κόψη του ξυραφιού φέρνουν τον ελληνικό τουρισμό η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, το lockdown της Μυκόνου και το γερμανικό «φρένο» στις διακοπές στην Ελλάδα. Μετά το “stop” του Βερολίνου, δε, προς του γερμανούς τουρίστες, νέα απειλή διαφαίνεται και από την πλευρά του Ισραήλ που φέρεται να εξετάζει την επιβολή 7ήμερης καραντίνας σε όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Times of Israel: Επταήμερη καραντίνα για ταξίδια στην Ελλάδα

Όπως γράφουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι το κρατικό κανάλι Kan, το Ισραήλ αναμένεται να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών από τις οποίες απαιτείται καραντίνα 7 ημερών για τους τουρίστες που επιστρέφουν.

Κατά την εφημερίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει την κίνηση αυτή εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και γιατί ένας αριθμός από Ισραηλινούς ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί κατά την επιστροφή τους από τη χώρα μας.

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει ποντάρει πολλά στην αγορά του Ισραήλ για τη φετινή σεζόν. Το Ισραήλ είναι η χώρα που επέδειξε εντυπωσιακούς ρυθμούς στον εμβολιασμό και η συμφωνία Αθήνας – Τελ Αβίβ για το άνοιγμα του τουρισμού ήταν από τις πρώτες που έκλεισαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με το Kan – μέχρι τώρα να υπάρχουν πάνω από 200 πτήσεις την εβδομάδα που συνδέουν το Ισραήλ με την Ελλάδα.

Μια πιθανή απόφαση για καραντίνα από το Ισραήλ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό, που ήδη δέχθηκε πλήγμα από την ένταξη της χώρας μας στην λίστα «επικίνδυνων προορισμών» της Γερμανίας.

Το 75% των Γερμανών λέει “όχι” σε διακοπές αυξημένου κινδύνου

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα και η επιβολή από το 10ήμερης καραντίνας σε όσους τουρίστες επιστρέφουν από την χώρα μας ουσιαστικά ισοδυναμεί με σύσταση να μην ταξιδέψουν στα νησιά.

Ενδεικτική είναι εδώ και δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, που έδειξε ότι το 75% των Γερμανών θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να κάνουν διακοπές σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες από τη γερμανική κυβέρνηση. Μόνο το 25% θεωρεί πιθανές διακοπές σε περιοχές κινδύνου.

Πλήγμα από το lockdown στη Μύκονο

Τα δυσμενή μηνύματα από Γερμανία και Ισραήλ έρχεται την ώρα που το lockdown της Μυκόνου, της βαριάς βιομηχανίας του ελληνικού τουρισμού, προβάλλεται έντονα από τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου και οι επιχειρηματίες του νησιού μιλούν για μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων.

Στην κυβέρνηση πάντως, παρά την ανησυχία για τον τουρισμό και την οικονομία, δίνεται προτεραιότητα στην υγειονομική ασφάλεια και αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το μοντέλο Μυκόνου να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.

Πιθανά και νέα τοπικά lockdown

.«Όχι οριζόντια lockdown που δεν αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ναι σε τοπικά περιοριστικά μέτρα όπου και όπως χρειαστεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για «δυναμική κατάσταση», η οποία αναδιαμορφώνεται συνεχώς και αντιμετωπίζεται αναλόγως.

Στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, μπορεί να επιστρέψει η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και να υπάρξει απαγόρευση της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες βραδινές ώρες, ενώ στο τραπέζι προς επανεξέταση πιθανόν να τεθούν τα καλοκαιρινά θρησκευτικά και άλλου είδους πανηγύρια υπό το φόβο του συγχρωτισμού και του κινδύνου ταχείας μετάδοσης του μεταλλαγμένου ιού.

Ηδη, στο καθημερινό μικροσκόπιο της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται άλλα τρία νησιά με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ιος, καθώς και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο στην Κρήτη. Τα νησιά αυτά απειλούνται με lockdown.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή