Στην Κρήτη η επόμενη πρόκληση Ερντογάν. Σε απόλυτη εγρήγορση η Αθήνα. Κοινό μέτωπο με το Καϊρο και νέος διπλωματικός μαραθώνιος

εγρήγορση Αθήνα

Σε απόλυτη εγρήγορση παραμένει η Αθήνα έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας και επιμένει στη διεθνοποίηση των κινδύνων που εγκυμονεί για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή η στάση του Ερντογάν.

  • Η Αθήνα εκτιμά πλέον ως ιδιαίτερα πιθανή την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» ή άλλου ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης έπειτα από σχετική «άδεια» από τη λιβυκή κυβέρνηση, με βάση το μνημόνιο της περασμένης Δευτέρας.

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει τον ομόλογο του της Μάλτας Ίαν Μποργκ, ενώ χθες μετέβη στο Κάιρο συζήτησε τη νέα τουρκική πρόκληση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι.

Κοινό μέτωπο Αθήνας – Καϊρου 

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση Δένδια – Σούκρι, Ελλάδα και Αίγυπτος διαμορφώνουν κοινό μέτωπο κατά του Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι θα προστατέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα που προκύπτουν για τις δύο χώρες από τη συμφωνία τους για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, και που τώρα επιχειρεί να παραβιάσει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η θητεία της οποίας έχει λήξει.

  • H Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα…» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα” πρόσθεσε και αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα κυβέρνηση της Λιβύης να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

 “Σε απόλυτη εγρήγορση η Αθήνα”

Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας έως τις εκλογές, με τη βεβαιότητα ότι για τον Ερντογάν ο υπέρτατος στόχος είναι η παραμονή στην εξουσία.

Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκε δραματικά η εκτίμηση ότι μπαίνουμε σε …διακεκαυμένη ζώνη, μέσα από δύο παράλληλες κινήσεις της Άγκυρας :

  • Πρώτον, με την υπογραφή του «συμπληρωματικού», παράνομου, τουρκολιβυκού μνημονίου η Αγκυρα άνοιξε τον δρόμο της έμπρακτης αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσω της προσπάθειας πραγματοποίησης ερευνών ή γεωτρήσεων νοτίως της Κρήτης.
  • Δεύτερον, με την παρουσία του κ. Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου ο Τούρκος πρόεδρος μετέφερε την ένταση που προκαλεί στις διμερείς σχέσεις στην αίθουσα του δείπνου των ηγετών, προκαλώντας την εύλογη και αυστηρή απάντηση του κ. Μητσοτάκη.

To σενάριο που εξετάζει πρώτο η Αθήνα 

Είναι σαφές πως η Αθήνα εξετάζει –και προετοιμάζεται αναλόγως– όλα τα εναλλακτικά σενάρια κινήσεων από πλευράς Τουρκίας που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το θερμόμετρο στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την περασμένη Δευτέρα, όμως, και την αιφνίδια επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη, στο μικροσκόπιο έχουν μπει πιθανές ενέργειες με όχημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ειδικότερα, δε, κινήσεις νοτίως της Κρήτης, μέσω των οποίων θα μπορούσε να επιχειρηθεί η «ακύρωση» της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τη χάραξη ΑΟΖ.

Η Αθήνα εκτιμά πλέον ως ιδιαίτερα πιθανή την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» ή άλλου ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης έπειτα από σχετική «άδεια» από τη λιβυκή κυβέρνηση, με βάση το μνημόνιο της περασμένης Δευτέρας.

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα 

Είναι δεδομένο ότι, εάν η Αγκυρα επιλέξει να αξιοποιήσει με τη χρήση ερευνητικού το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η αντίδραση της Αθήνας θα είναι άμεση, με την αποστολή πολεμικών πλοίων που θα αναλάβουν την «επιτήρησή» του.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ώστε στην περιοχή να έχει ισχυρή παρουσία με πλοία και η Αίγυπτος: είτε με αυτόνομη ναυτική παρουσία είτε με τη μορφή της διεξαγωγής μεγάλης κλίμακας άσκησης.

Η συγκεκριμένη προοπτική θεωρείται ρεαλιστική όχι μόνον λόγω της άριστης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και επειδή τυχόν έρευνες από πλευράς της Τουρκίας θα παραβιάζουν επί της ουσίας εμπράκτως τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για την ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως με την «ενεργοποίηση» και της Αιγύπτου το μήνυμα προς την Αγκυρα για το ευρύτερο «ρίσκο» που αναλαμβάνει θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Νέος διπλωματικός μαραθώνιος 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι η προσπάθεια της Αγκυρας να εργαλειοποιήσει εκ νέου το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προκάλεσε την ηχηρή αντίδραση της Ουάσιγκτον, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και της Γερμανίας.

Ομως από την Αθήνα θεωρείται κρίσιμο να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος στη Λιβύη και να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση, όπου η εκεί κυβέρνηση δεν θα είναι επί της ουσίας «ενεργούμενο» της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ελληνική διπλωματία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προωθηθεί η διενέργεια εκλογών στη Λιβύη. Σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του Βερολίνου σε αυτή την κατεύθυνση, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει εκ νέου τους εταίρους για την συμπεριφορά της Τουρκίας ως τότε στην περιοχή.

Και πάντα στο συρτάρι έχει «κλειδωμένο» το σχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης, το οποίο ωστόσο κρίνεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σε πιο ουδέτερο και λιγότερο φορτισμένο κλίμα. 

Καμία δημοσίευση για προβολή