Στην οργανωμένη και όχι στην ελεύθερη αλιεία ανήκει το μέλλον – 82% της εγχώριας παραγωγής 500 εκατ. Ευρώ εξάγεται σε 37 χώρες

Τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται στις τέσσερις πρώτες αγροτικές εξαγωγές της Ελλάδος, ξεπερνώντας σε αξία τα 500 εκατ. Ευρώ, με άνω του 80% της παραγωγής να εξάγεται. Το περασμένο έτος εξήχθη το 82% σε 37 χώρες και μόλις το 18% της παραγωγής κατευθύνθηκε για εγχώρια κατανάλωση.

Οργανωμένη αλιεία

Περισσότερο στην οργανωμένη και λιγότερο στην ελεύθερη αλιεία, “βλέπει” δυναμικότερο το μέλλον του κλάδου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος από το βήμα του 3ου Συμποσίου Ιχθυοκαλλιέργειας επεσήμανε πως το 2024 θα αποτελέσει χρονιά-σταθμό στην ανάπτυξη του κλάδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιδιωχθεί συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επισπευσθεί η επίλυση του προβλήματος που υφίσταται με τους χωροταξικούς κανόνες. “Πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα, αποφασιστικά και άμεσα στη χωροθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κερδίσουμε, ως χώρα, τον χώρο που υπάρχει – σε επίπεδο Ευρώπης – και μας περιμένει, αλλά δεν θα μας περιμένει για πολύ”, όπως τόνισε.

Μάλιστα, όπως είπε, θα καλωσόριζε την ίδρυση και λειτουργία διεπαγγελματικής ένωσης στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως συνομιλητής τόσο της Ε.Ε., όσο και του υπουργείου, για μια καθετοποιημένη συζήτηση με όλο τον κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ.Αυγενάκης, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς η προσφορά προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτή της αλιείας, αντιπροσωπεύοντας (το 2021) το 71% της εγχώριας παραγωγής ψαριών, ενώ η αλιεία το υπόλοιπο 29%.

Τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται στις τέσσερις πρώτες αγροτικές εξαγωγές της Ελλάδος, ξεπερνώντας σε αξία τα 500 εκατ. Ευρώ, με άνω του 80% της παραγωγής να εξάγεται. Το περασμένο έτος εξήχθη το 82% σε 37 χώρες και μόλις το 18% της παραγωγής κατευθύνθηκε για εγχώρια κατανάλωση. Το 75% της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε., με τις κυριότερες αγορές να είναι οι εξής χώρες παγκοσμίως: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2021, ο συνολικός όγκος παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας ανήλθε σε 145 χιλ. τόνους (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι), με εκτιμώμενη αξία αυτών τα 650 εκατ. Ευρώ. Το 2022, το 75% της συνολικής παραγωγής (95.240 τόνοι) πωλήθηκε σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 7% (8.950 τόνοι) κατευθύνθηκε σε αγορές 16 τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας απασχολούνται 3.800 μόνιμοι και προσωρινοί εργαζόμενοι, ενώ αν ληφθούν υπ΄όψιν και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι στον κλάδο (επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό από υπηρεσίες προς τον κλάδο), τότε αυτός ο αριθμός ανεβαίνει στα 12 χιλιάδες άτομα.

Στη χώρα μας, στον κλάδο υδατοκαλλιέργειας λειτουργούν: 285 πλωτές μονάδες, 24 ιχθυογεννητικοί σταθμοί και 435 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας. Σε γλυκά νερά λειτουργούν 87 χερσαίες μονάδες (2.500 τόνοι πέστροφας, κυπρίνος, χέλια) και 33 ακόμη σε λιμνοθάλασσες.

Καμία δημοσίευση για προβολή