Στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ και το κουβάρι ακόμα ξετυλίγεται. Πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

    Στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ και το κουβάρι ακόμα ξετυλίγεται

    Στα τέλη του έτους θα είναι έτοιμος ο νέος ΕΝΦΙΑ βάσει του οποίου θα φορολογηθούν τα ακίνητα το 2022.

    Ξετυλίγοντας το κουβάρι του ΕΝΦΙΑ

    Αν και αρχικά η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι ο φόρος των ακινήτων και η νέα κλίμακα που θα τον συνοδεύει θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού, όπως όλα δείχνουν οι επιτροπές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξετυλίξουν το κουβάρι του νέου ΕΝΦΙΑ που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό φόρο.

    Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν βιάζονται να ολοκληρωθεί η νέα κλίμακα, καθώς το αποτέλεσμά της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή υποστηρίζουν ότι το ποσό προς είσπραξη θα ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως και φέτος.

    Από τις νέες εντάξεις (3.643 νέες ζώνες) εκτιμούν ότι θα προκύψει επιπλέον ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες, κυρίως εκείνους που η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυξάνεται σημαντικά ή ακόμα και διπλασιάζεται μετά την αναπροσαρμογή που έγινε το καλοκαίρι.

    Πόσο θα κοστίσει η πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ

    Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 8%, αυτή θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή της Κυριακής), τα σενάρια που «τρέχει» η 18μελής επιτροπή είναι σύνθετα και αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.

    Το πρώτο πρόβλημα αφορά τις νέες εντάξεις περιοχών, όπου τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε εξωφρενικές τιμές και απορρίπτονται, ενώ άλλα μοντέλα δίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή οριακές τιμές που οδηγούν και πάλι στην υποφορολόγηση.

    Επί της ουσίας ψάχνουν τον τρόπο ώστε ναι μεν οι περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων να πληρώσουν υψηλότερο φόρο συγκριτικά με τον φόρο που πλήρωναν μέχρι σήμερα, αλλά αυτό να μην οδηγήσει σε νέες στρεβλώσεις.

    Που θα μειωθούν οι τιμές 

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των περιοχών που μπαίνουν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών υπάρχουν αρκετές στις οποίες ο φόρος θα μειωθεί, καθώς πρόκειται για ακίνητα σε ορεινούς όγκους, τα οποία φορολογούνταν μέχρι σήμερα με συντελεστές που εφαρμόζονται στα κέντρα των πόλεων που βρίσκονται.

    Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τα νέα κλιμάκια υπολογισμού και το πώς θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (επιβαλλόταν σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ) στον κύριο φόρο.

    Ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται είναι οι συντελεστές να αυξάνονται για ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ. Οσο υψηλότερη είναι η αξία του ακινήτου τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο συντελεστής, έτσι ώστε το ποσό του φόρου να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος.

    Το νέο στοιχείο στον υπολογισμό 

    Ωστόσο, το νέο στοιχείο που θα έχει η κλίμακα υπολογισμού είναι ότι θα φορολογείται κάθε ακίνητο ξεχωριστά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμπληρωματικός φόρος.

    Δηλαδή κάποιος που έχει σήμερα πέντε ακίνητα αξίας 100.000 ευρώ το καθένα (σύνολο αξίας 500.000 ευρώ) κατέβαλλε τον ίδιο συμπληρωματικό φόρο με κάποιον που έχει ένα ακίνητο αξίας 500.000 ευρώ.

    Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης των πέντε ακινήτων να πληρώσει μικρότερο φόρο από τον ιδιοκτήτη με το ένα ακίνητο ίδιας αξίας. Και αυτό καθώς όσο μικρότερη είναι η αξία τόσο μικρότερος θα είναι και ο συντελεστής και κατ’ επέκταση ο φόρος που αναλογεί.

    Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να δημιουργήσει αντιδράσεις, καθώς ο ιδιοκτήτης των πέντε ακινήτων μπορεί να λαμβάνει και εισοδήματα από αυτά, ενώ ο δεύτερος θα κληθεί να πληρώσει ενδεχομένως υψηλότερο φόρο για ένα ακίνητο το οποίο είναι η πρώτη του κατοικία. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις.

    Καμία δημοσίευση για προβολή