Στην τσιμπίδα της εφορίας όσοι επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ και η διαβίωσή τους “λέει άλλα”. Έλεγχοι και μέσω … facebook

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – και κυρίως όσοι εμπλέκονται με την οικοδομή – που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε πως κατηγορίες επαγγελματιών όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά. σε ποσοστό 70% εμφανίζονται… άποροι, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία και η διαβίωσή τους “λένε άλλα”.

Έτσι, τα στελέχη της ΑΑΔΕ, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων θα ελέγξουν κυρίως:

• Την αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.

• Τις δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα

•Όσες ενδείξεις εμφανίζουν πραγματικό εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στα νησιά των Κυκλάδων όπου η φοροδιαφυγή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ρεκόρ λουκέτων.

«Δημοφιλείς προορισμοί» έχουν γίνει για τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αυτή την περίοδο επίσης “κτήματα εκδηλώσεων” και άλλοι ανοικτοί χώροι όπου διοργανώνονται γάμοι, βαπτίσεις, πανηγύρια και άλλοι εορτασμοί, καθώς σ’ αυτούς παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή.

Με οδηγό καταγγελίες – αλλά επίσης “κοινωνική προβολή”, κριτικές και αξιολογήσεις στο facebook- οι αρμόδιοι  αποκτούν πληροφορίες και αναζητούν στοιχεία για την έκδοση παραστατικών και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αποκαλύπτεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή και “μαύρο χρήμα”.

Κύκλωμα εικονικών τιμολογίων

Ωστόσο, αν στα νησιά το “σπορ τηε φοροδιαφυγής” ασκείται μεμονομένα από τους επαγγελματίες, στην Αθήνα η εφορία έφερε στην επιφάνεια μεγάλη υπόθεση με κύκλωμα εικονικών τιμολογίων που διακίνησε, το 2019 και το 2020, συνολικά 5.271 εικονικά τιμολόγια, η συνολική καθαρή αξία των οποίων υπερβαίνει τα 48 εκατ. ευρώ.

Το κύκλωμα που εντόπισε η ΑΑΔΕ λειτουργούσε με βάση δύο ατομικές επιχειρήσεις: η μία με αντικείμενο ψυκτικές εργασίες και έδρα το Ναύπλιο και η άλλη με αντικείμενο την εκμετάλλευση κτήματος για διενέργεια εκδηλώσεων και έδρα την Αθήνα.

Οι δύο επιχειρήσεις, το 2019, τροφοδότησαν με 2.165 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 3,7 εκατ. ευρώ, τις εξής δύο επιχειρήσεις, με τον ίδιο διαχειριστή: μια μονοπρόσωπη ΕΠΕ με αντικείμενο την κατασκευή οικιστικών κτιρίων και έδρα την Αθήνα και μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και έδρα την Αθήνα.

Αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τα εικονικά τιμολόγια τόσο για να καλύψουν έσοδα από την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων σε τρίτους, όσο και για να μειώσουν τα φορολογητέα έσοδά τους. Για όλες τις περιπτώσεις έχουν ασκηθεί μηνυτήριες αναφορές. Παράλληλα έχουν αποσταλεί πληροφοριακά δελτία στις αρμόδιες ΔΟΥ και ΕΛΚΕ για το σύνολο των 344 επιχειρήσεων, που ήταν οι τελικοί αποδέκτες των εκδοθέντων εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Καμία δημοσίευση για προβολή