Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 4,5% στην Ευρωζώνη. Ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 4,5% στην Ευρωζώνη

Σημαντική επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν από τον Αύγουστο με ρυθμό 1,9%, τον υψηλότερος στην Ευρωζώνη (ακολουθεί η Ιταλία με 1,7% και η Αυστρία με 1%).

Μείωση και στην ευρωζώνη

Σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε επίσης σημαντικά στο 4,3% από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος αρκετά καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε λιγότερο στο 4,5%. Πρόκειται επίσης για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη εδώ και 2 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2021).

Ακόμα σημαντικότερη ήταν η μέτρηση του λεγόμενου δομικού δείκτη, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και ο οποίος επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%.

Σημειώνεται ότι στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζει περισσότερο στο δομικό μέρος του ΔΤΚ, που θεωρεί ότι παρέχει καλύτερες ενδείξεις για την πορεία των τιμών. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία παρέχουν την πλέον σαφή ένδειξη ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών κινείται σταθερά πτωτικά, ειδικά στο κρίσιμο σχετικά με τη νομισματική πολιτική δομικό μέρος, έπειτα από κάποιες αυξητικές τάσεις που έδειξε το καλοκαίρι.

Ψηλά ακόμα τα τρόφιμα

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, η κατηγορία τρόφιμα/καπνός/αλκοόλ αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης με 8,8%, αν και μειώνεται σημαντικά από το 9,7% του Αυγούστου. Σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρουσίασε και ο κλάδος των υπηρεσιών, που είδε το ρυθμό αύξησης των τιμών του στο 4,7% ετησίως από το 5,5% του Αυγούστου.

Στα μη ενεργειακά αγαθά ο ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε στο 4,2% από το 4,7% και το κόστος της ενέργειας ήταν μειωμένο κατά 4,7% μετά τη μείωση κατά 3,3% του Αυγούστου. Σε επίπεδο χωρών, η χαμηλότερη μέτρηση εντοπίστηκε στην Ολλανδία όπου οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό 0,3% ετησίως, στο Βέλγιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,7% ετησίως και ακολούθησε η Ελλάδα, με το 2,4%. Αντίθετα, η υψηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού ήταν στη Σλοβακία όπου κινήθηκε με ρυθμό 8,9%, με την Κροατία να ακολουθεί με 7,3% και τη Σλοβενία με 7,1%.

Χατζηδάκης: «Η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «σήμερα είχαμε μια θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού: σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό (2,4%) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ.

Ωστόσο, η είδηση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία και έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών εξελίξεων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, τα θετικά νέα που έρχονται και θα έλθουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την δημοσιονομική σταθερότητα».

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως. Στην ευρωζώνη ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο και πλέον διαμορφώνεται στο 4,3%, σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με το CNBC.

Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% επιβράδυνε στην ΕΕ

 

Στο διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%

Ωστόσο, καθώς και τα δύο μέτρα πληθωρισμού εξακολουθούν να υπερβαίνουν , οι αγορές προετοιμάζονται για αυτό που λένε οι αξιωματούχοι ότι θα είναι μια εκτεταμένη περίοδος αυξημένου κόστους δανεισμού. Υπογραμμίζοντας τις αποκλίνουσες τάσεις στην ευρωζώνη των 20 κρατών-μελών, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών αυτόν τον μήνα, ενώ η μέτρηση στην Ισπανία εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%.

Στα μη ενεργειακά αγαθά ο ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε στο 4,2% από το 4,7% και το κόστος της ενέργειας ήταν μειωμένο κατά 4,7% μετά τη μείωση κατά 3,3% του Αυγούστου.

Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% επιβράδυνε στην ΕΕ

Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση, βούτηξε από το 6,4% τον Αύγουστο στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 4,5%.

Πτώση και στη Γαλλία

Αναπάντεχη πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, καθώς οι μικρότερες αυξήσεις τιμών για τις υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,6% από πέρυσι τον Σεπτέμβριο -χαμηλότερα από το 5,7% του προηγούμενου μήνα. Η μέση εκτίμηση έρευνας σε οικονομολόγους ήταν 5,9%.

Τα δεδομένα προστίθενται σε μια αποκλίνουσα εικόνα σε ολόκληρη την περιοχή καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να μετρήσει εάν η άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους δανεισμού είναι επαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Καμία δημοσίευση για προβολή