Στο 61,5% ανήλθε ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία – “Τροφοδοτείται” από την διολίσθηση της λίρας

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της ομάδας έρευνας για τον πληθωρισμό (Enag), που υπολογίζουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 130,1% σε ετήσια βάση.

Τουρκία οικονομία

Σε δυσθεώρητο ύψος παραμένει ο επίσημος πληθωρισμός στην γειτονική μας Τουρκία, καθώς τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 61,5% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τροφοδοτείται ιδιαιτέρως από την διολίσθηση της Τουρκικής λίρας, που διαμορφώθηκε σε 4,75% σε μηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός, που καταγράφει αύξηση από τον Ιούλιο του 2023, είχε υποχωρήσει σε 38,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο ποσοστό του τελευταίου 1,5 έτους, αφού ανήλθε στο 85,5% τον Οκτώβριο του 2022. Διαμορφώθηκε σε 58,9% τον περασμένο Αύγουστο, με ισχυρή άνοδο των τιμών σε μηναία βάση (+9,1%), ύστερα από την ήδη σημαντική άνοδο του Ιουλίου (+9,6%).

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της ομάδας έρευνας για τον πληθωρισμό (Enag), που υπολογίζουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 130,1% σε ετήσια βάση. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 8,5% στο 30% από τα τέλη Ιουνίου για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου νέες αυξήσεις επιτοκίων “έως ότου βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές του πληθωρισμού”.

Οικονομολόγοι εκτιμούν σε κάθε περίπτωση ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει αυξητική τροχιά έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τουλάχιστον. Εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ διολίσθησης-πληθωρισμού, η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό αδιάκοπα από τα τέλη του 2019, γεγονός που καθιστά το κόστος διαβίωσης δυσβάσταχτο για εκατομμύρια πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή