Στο Δημόσιο ολόκληρες περιοχές που… πριν από 100 χρόνια ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές

Την περιουσία τους θα πρέπει να παραδώσουν στο Δημόσιο έως το τέλος του 2020 οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού.

Ο λόγος για το χωριό Λάγιο της Λακωνίας, το οποίο μετρά μόλις 165 κατοίκους, που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια της ελιάς. Η διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%.

Την ίδια ώρα, το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές έχουν φτάσει τους 55.

Αυτό σημαίνει πως με την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών στο τέλος του επόμενου έτους οι κάτοικοι του Λάγιου είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν τα κτήματά τους στο Δημόσιο που έχει την πλειοψηφία.

Παράλληλα, είναι εκτεθειμένοι και ως προς τις κοινοτικές επιδοτήσεις που εισέπρατταν από το 2004 και μετά, για τα κτήματα που καλλιεργούσαν, ενώ οι τράπεζες θα ζητήσουν παροχή υποθήκης σε άλλα ακίνητα, και όποιος δεν μπορεί να το κάνει θα του ζητηθεί η άμεση εξόφληση του χρέους ή η κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Το κράτος όμως διεκδικεί εκτάσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, που κάποτε ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές, δηλώνοντάς τις ως ιδιοκτησίες του. Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο της πόλης, χτίστηκαν νόμιμα.

Στα Βριλήσσια, πριν από περίπου έναν χρόνο, κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών σε 150 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, των οποίων τα σπίτια βρίσκονταν σε χαρακτηρισμένη πριν από 100 χρόνια ως δασική.

Γι’ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητά νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων. Όπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικεί οποιαδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή