Στο ΝΑΤΟ μεταφέρεται η τουρκική επιθετικότητα – Τι προτείνει η Αθήνα, πού διαφωνεί η Συμμαχία. O ρόλος της Μέρκελ

Η ελληνική πλευρά ζητά μορατόριουμ ενός μήνα για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε ελληνοτουρκικός διάλογος

Συνεδριάζει σήμερα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο όπου με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα γίνει πολιτική συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα και θα καθοριστούν οι όροι και οι κανόνες ενδεχόμενων συνομιλιών που θα ακολουθήσουν σε τεχνικό επίπεδο.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα απαίτησε και πέτυχε να γίνει συζήτηση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ για να εξεταστεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διάλογο σε επίπεδο στρατιωτικών, όπως έχει ζητήσει, ατύπως, ο γγ της Συμμαχίας.

  • Σε ό,τι αφορά το σχετικό έγγραφο του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ που είχε δοθεί στις δυο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Ωστόσο,  η σταθερή θέση της Αθήνας είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση είναι η απόσυρση του Ορούτς Ρεις και του στολίσκου που το συνοδεύει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η θέση θα επαναδιατυπωθεί και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζητά μορατόριουμ ενός μήνα για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε ελληνοτουρκικός διάλογος, ενώ ΝΑΤΟ και Μέρκελ αντιπροτείνουν μικρότερο χρονικό διάστημα, δέκα ημερών.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, πάντως, αρνείται ακόμη και τη συμιβαστική πρόταση της Ατλαντικής Συμμαχίας και του Βερολίνου.

Οχι σε διάλογο υπό καθεστώς εκβιασμών

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος σε ξένους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για διάλογο σε περιβάλλον εκβιασμών και προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Και είναι αποφασισμένος να επιμείνει στη στάση του ακόμη και αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φτάσει στα 6 ν.μ από το Καστελόριζο, όπως, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, σχεδιάζει η Αγκυρα.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στo αρχηγείο του ΝΑΤΟ για το πώς θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβλήθηκαν για τις 10 Σεπτεμβρίου (ενώ επρόκειτο να γίνουν χθες).

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η καθυστέρηση ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας. Ο λόγος είναι προφανής: Η ελληνική απαίτηση να προηγηθεί πολιτικός διάλογος που επικράτησε της τουρκικής προσπάθειας να γίνουν αμέσως συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

Καμία δημοσίευση για προβολή