Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη: Μοντέλο Ντράγκι ή μοντέλο Σόιμπλε; – Τα διλήμματα της ΕΚΤ και η στάση της Ελλάδας

Μοντέλο Ντράγκι ή μοντέλο Σόιμπλε;
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφκανγκ Σόιμπλε (Α) κουβεντιάζει με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015. ANA-MPA/ANA-MPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Την ερχόμενη Πέμπτη που η Ελλάδα θα κινείται στους ρυθμούς της γενικής απεργίας λόγω των αντιδράσεων στο εργασιακό στην Φρανκφούρτη θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το  μοντέλο και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα ώστε και να αντιμετωπισθούν με επιτυχία οι επιπτώσεις από την πανδημία αλλά και να μην υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός με υψηλά ελλείμματα και κατακόρυφη αύξηση του χρέους στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Θεωρείται δεδομένο ότι και το 2022  θα διατηρηθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης των οικονομιών και όλοι ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο κύμα στην πανδημία του κορωνοϊού, που κυριολεκτικά θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς.

H μεγάλη μάχη για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπάρξει αναθεώρηση του στρατηγικού πλαισίου για την νομισματική πολιτική και μέχρι ποιού σημείου. Ήδη από αρκετές χώρες , μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εκφράζεται η άποψη ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη πρέπει να ανέβει το 2,5% από 2% που έχει διατηρηθεί από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ.

Αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς  μάχη, διαπραγματεύσεις και αντεγκλήσεις. Είναι δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι της Γερμανίας θα επικαλεστούν τον «μπαμπούλα» του πληθωρισμού και την προοπτική ανόδου των επιτοκίων, σε μία περίοδο που η Ευρώπη έχει ανάγκη το φθηνό χρήμα ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη μετά την τεράστια ζημιά λόγω κορονοϊού.

Οι αισιόδοξοι αναφέρουν ότι τελικά θα πεισθεί και η Γερμανία να υπάρξει ενός είδους χαλάρωση, όπως πείσθηκε και για την ιστορική έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους  που θα χρηματοδοτήσει τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιστορική έκδοση κοινού χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση κοινού χρέους, γεγονός χωρίς προηγούμενο, που αποκαλείται ενσάρκωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Συνολικά, αναμένεται να χορηγηθούν 672 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις ή δάνεια στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε  τη διαδικασία έκδοσης χρέους με τη συμμετοχή μεγάλων διεθνών και ευρωπαϊκών τραπεζών, και η διάθεση των τίτλων θα γίνει εντός του μήνα”, είπε την περασμένη Δευτέρα ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Μάλιστα ανέφερε ότι το ύψος της πρώτης έκδοσης αναμένεται να είναι “γύρω στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ”,  και πρόσθεσε πως “η όρεξη της αγοράς αναμένεται να είναι μεγάλη και τα επιτόκια πολύ ευνοϊκά”.

Μοντέλο Ντράγκι: Whatever it takes

Επίσης οι αισιόδοξοι υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο 2012 όταν η οικονομική θύελλα σάρωσε την ευρωζώνη με το ντόμινο της κρίσης χρέους ο τότε Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ξαφνιάζοντας πολλούς με το ύφος του, είπε την περίφημη φράση «whatever it takes» και ανακοίνωσε το πρώτο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τα κράτη μέλη.

Καμία δημοσίευση για προβολή