Στο σκόπελο της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Όχι» από την αντιπολίτευση

Η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Μακεδονία του Ίλιντεν» – και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τη συζήτησε και δεν την απέρριψε μόλις την άκουσε –  έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Αθήνα.

Γιατί είπε “όχι” η αντιπολίτευση

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν καταιγιστικές. Η αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή ότι η πρόταση αυτή αποτελεί την «επιτομή του αλυτρωτισμού» εμπεριέχει την ουσία της απορριπτικής επιχειρηματολογίας από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Γιατί το συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Τα νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση ανέκυψαν στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια. Η λύση αυτή («Republica Ilindenska Makedonija») που πρότεινε ο Σκοπιανός ηγέτης φάνηκε να συζητεί ο πρωθυπουργός, μια και δεν την απέρριψε μόλις ετέθη, αφήνοντας περιθώρια να διακινηθεί διεθνώς από τα Σκόπια.

Η συγκεκριμένη λύση στο όνομα φάνηκε προς στιγμήν να ικανοποιεί την Αθήνα, γιατί ο κ. Ζάεφ διατύπωσε τη βεβαιότητά του στον κ. Τσίπρα, ότι μπορεί να την περάσει στο κοινοβούλιο του ως ονομασία “erga omnes”.

Τι πιστεύει ο Ζάεφ

Κατά τον κ.Ζάεφ, η ονομασία αυτή παραπέμπει στην εθνογένεση των Σλαβομακεδόνων και είναι πολύ πιθανό να κάμψει τις αντιδράσεις των εθνικιστών του VMRO-DPMNE στα Σκόπια.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έδειξε να το συζητάει θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη λύση αποτελεί μια διέξοδο -μία «βάση συζήτησης» – που θα οδηγούσε σε βιώσιμη λύση, αφού θα ήταν γενικότερα αποδεκτή στη γειτονική χώρα.

Όσοι γνωρίζουν ιστορία λένε…

Αυτή όμως η «γενικότερη αποδοχή» συμβαίνει να συνδέεται με ιστορικές αναφορές και παρούσες εμμονές αλυτρωτισμού. Δηλαδή μια διαρκή πληγή στα σύνορά μας.

Γι αυτό και όσοι γνωρίζουν ιστορία, υπενθύμισαν στον κ. Τσίπρα και στους συνεργάτες του τι συνδέει την προταθείσα ονομασία με την υπόθεση του αλυτρωτισμού στη γείτονα χώρα.

Μεγάλες οι πιέσεις

Για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις, μια και οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για άμεση λύση του θέματος είναι μεγάλες.

Με δυό λόγια

Η κυβέρνηση έχει πέσει σε δίνη με το Σκοπιανό. Το γεγονός ότι τώρα σπεύδει να ζητήσει χείρα βοηθείας από την αντιπολίτευση δεν την βοηθάει πολύ. Άσε που χρειάζονται και εντατικά μαθήματα ιστορίας, τέτοιες ώρες…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή