Στο στόχαστρο τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων. Ο Γιάννης Στουρνάρας προάγγελος μέτρων. Τι διαμηνύει ο Μητσοτάκης στους επιχειρηματίες

Προάγγελος μέτρων εμφανίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας που – μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – δηλώνει ανοιχτά (συνέντευξη του στο πρόγραμμα The Agenda του ειδησεογραφικού καναλιού CGTN και στην Τζούλιετ Μάν) ότι “οι επιχειρήσεις θα πρέπει να να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους, που έχουν διευρυνθεί σημαντικά”.

  • Ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε ότι για πρώτη φορά ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι είναι κατά πολύ υψηλότερος από το ρυθμό αύξησης των μισθών. Επιπλέον η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί.

Ο κ. Στουρνάρας δεν εκφράζει προφανώς (μόνο) δικές του απόψεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχει δημοσιεύσει το Reuters, τα 24 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ (μεταξύ των οποίων και ο κ. Στουρνάρας) έχουν παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, έχουν προχωρήσει σε δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους, τάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους που υπηρετούν οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχει κάνει ως τώρα η ΕΚΤ.

Συμπιέζεται η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων

Πέραν του Γιάννη Στουρνάρα, και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες θεωρούν πως ο ρόλος των αυξημένων περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση του μεγέθους του πληθωρισμού, είναι πιθανό να προκαλέσει οργή στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι και ουσιαστικά πληρώνουν ως τώρα τα «σπασμένα» της πληθωριστικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ήδη η ανάλυση στοιχείων της Eurostat από την ΕΚΤ επισημαίνει ότι από το 2021 ως σήμερα, ο πληθωρισμός αυξάνεται κυρίως από τα κέρδη και όχι από το κόστος εργασίας, όπως είχε συμβεί στην δεκαετία του 1970. Αντιθέτως, οι μισθοί αυξάνονται πολύ πιο αργά από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν χάσει περίπου το 5% της αγοραστικής τους δύναμης σε σχέση με το 2021.

Μητσοτάκης: «το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει»

Για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια (κυρίως στα τρόφιμα) που επιμένει έχει αναφερθεί και  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέοντας διακριτικά το φαινόμενο με τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων:

«Ο πληθωρισμός, είπε, είναι παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ανάγκασε τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος και υπάρχει υποψία ότι αποκτά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Εκεί το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει».

Οι αυξήσεις των εργαζόμενων δεν προλαβαίνουν την αύξηση των τιμών

Ο διοικητής τς Ελλάδος στη χθεσινή συνέντευξη του, εξήγησε ότι για πρώτη φορά ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι είναι κατά πολύ υψηλότερος από το ρυθμό αύξησης των μισθών. Επιπλέον η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί.

«Ακούω διάφορα επιχειρήματα» λέει χαρακτηριστικά «ότι πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα ασφαλείας για το μέλλον, αλλά αυτό θα ενίσχυε τις τάσεις στασιμοπληθωρισμού. Αν συνεχιστεί κάτι τέτοιο, θα αποβεί μοιραίο. Θα προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό. Θα προκαλέσει πληθωρισμό μέσω ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών και μείωση της παραγωγής και του ΑΕΠ, κάτι που δεν θα είναι καλό για τις κοινωνίες.»

Για αυτό στόχος είναι, όπως περιγράφει «οι μισθολογικές αυξήσεις να μην υπερβαίνουν το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας και δεύτερον, οι επιχειρήσεις, ιδίως σε ορισμένους τομείς, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά.»

Καμία δημοσίευση για προβολή