Στόχος των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, ο ήλιος και οι άνεμοι των ελληνικών νησιών

Η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, που η Ελλάδα διαθέτει σε αφθονία, έχει προσελκύσει το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες εταιρείες παραγωγής ενεργειακής αυτονομίας.

Στην Ελλάδα που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το μεσογειακό κλίμα, αλλά και τα πολλά διάσπαρτα και μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα νησιά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη μεγάλη ενεργειακή επανάσταση που συντελείται παγκοσμίως γύρω από τις τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σταθμούς συσσωρευτών και έξυπνα δίκτυα ελέγχου της ζήτησης.

Στελέχη της αμερικανικής Tesla πέρασαν το κατώφλι του υπουργείου Περιβάλλοντος για να παρουσιάσουν στον κ. Γιώργο Σταθάκη και το επιτελείο του τις τεχνολογίες της εταιρείας στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας. Η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε την τεχνολογία για δίκτυα φωτοβολταϊκών και μπαταριών υπολογίζοντας το μέγεθος ενός νησιού όπως η Ρόδος. Το Νησί των Ιπποτών βρίσκεται από πέρυσι στα ραντάρ του υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω των συχνών βλαβών και της μεγάλης αστάθειας του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Ενδιαφέρον όμως για τα πράσινα νησιά εκδηλώνει πλήθος άλλων εταιρειών, όπως η ισπανική Iberdrola, η οποία εσχάτως έχει επανακάμψει στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ, οι όμιλοι Μυτιληναίου, Κοπελούζου, ΤΕΡΝΑ, η Eunice Εnergy Group (EEG), αλλά και κολοσσοί όπως η Siemens Gamesa, η βρετανική ΕDF και η ελληνογερμανική AccuSol. Πρόκειται για εταιρείες που έχουν πυκνώσει την παρουσία τους στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) προβάλλοντας λύσεις και τεχνολογίες για συστήματα παραγωγής πράσινης ενέργειας, αποθήκευσης και ενεργειακής αυτονομίας.

Περισσότερα σε λέξεις

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει νησί όπου η ενέργεια που παράγει να είναι μόνο από ΑΠΕ. Εμείς οργανώνουμε κάποια πιλοτικά προγράμματα όπως αυτά στην Τήλο, όπου είναι έτοιμη όλη η υποδομή, και τον Αη Στράτη, το οποίο είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε προκειμένου να ερευνήσουμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να πιάσουμε υψηλά ποσοστά διείσδυσης των ΑΠΕ έως 85%», αναφέρει ο κ. Βασίλης Τσολακίδης, πρόεδρος του ΚΑΠΕ. Για τα υπόλοιπα νησιά στόχος, όπως σημειώνει, είναι να μπορέσουν να αγγίξουν το μέγιστο ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ, να επιταχυνθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα και, όπου δεν προβλέπονται αντίστοιχες επενδύσεις, να αξιοποιηθούν συστήματα αποθήκευσης με κίνητρο την παροχή φθηνότερης ενέργειας.

Νησιά έτοιμα να…πρασινίσουν

Η Τήλος είναι το μοναδικό αυτοτροφοδοτούμενο σε ενέργεια νησί το οποίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της EEG, Ζήσιμο Μαντά, που το ανέπτυξε, θα καλύψει τις δικές του ανάγκες και θα εξάγει την ενέργεια που περισσεύει από τον υβριδικό σταθμό στην Κω, με την οποία συνδέεται με ηλεκτρικό καλώδιο. Το νησί θα συνδράμει πλέον μόνο μικρή ντίζελ μονάδα.

Εκτός από την Τήλο, όπου το έργο θα τεθεί σε κανονική λειτουργία το επόμενο διάστημα, η Πολιτεία κινεί τις διαδικασίες για να αξιοποιηθούν αντίστοιχες τεχνολογίες σε νησιά όπως η Ρόδος, η Λήμνος, η Σύμη, το Καστελόριζο και η Αστυπάλαια, αλλά και ακόμη πιο μικρά νησιά, όπως ο Αη Στράτης των 300 κατοίκων, που επιδιώκει να «καταπρασινίσει» το ΚΑΠΕ, αλλά και οι Φούρνοι Ικαρίας. Το νησάκι του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι το πρώτο ελληνικό στο οποίο θα αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή