Στόλτενμπεργκ παρεμβαίνει υπέρ της Τουρκίας και κατά των κυρώσεων – Ζητά από την ΕΕ «θετική προσέγγιση» προς την Αγκυρα

Στόλτενμπεργκ Τουρκία
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference at NATO headquarters in Brussels, Monday, April 1, 2019. NATO foreign ministers mark in Washington on Thursday the 70th anniversary of the world's biggest security alliance amid heightened tensions with Russia and years of military stalemate in Afghanistan. (AP Photo/Virginia Mayo)

Με μια αμφιλεγόμενη παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απευθύνει ευθεία σύσταση στην Ευρώπη – με εν εξελίξει την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών – να αναζητήσει «θετική προσέγγιση» με την Αγκυρα τονίζοντας την «σημασία της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας».

Μετά από συνάντησή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δέχθηκε ερώτηση για τις πιθανές κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και το εάν πιστεύει ότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχει η ΕΕ με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

“Να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις”

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους. (…) Το ΝΑΤΟ είναι ένα πεδίο στο οποίο μιλάμε ανοιχτά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους, όπως βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές και εδώ στο ΝΑΤΟ έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό απεμπλοκής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να απομειώσουμε το ρίσκο, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όταν βλέπουμε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

“Σημαντικός σύμμαχος η Τουρκία”

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του, τόνισε: «Την ίδια ώρα, εκτιμώ ότι οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, καθώς συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και είχε ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του ISIS και στην απελευθέρωση εδαφών που ήλεγχε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία είναι επίσης ο σύμμαχος που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, περίπου 4 εκατομμύρια, και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Άρα, υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της Τουρκία ως μέλους του ΝΑΤΟ και ως μέρους της δυτικής οικογένειας».

Καμία δημοσίευση για προβολή