Στουρνάρας: “Μαμή της Ιστορίας για την Ευρωζώνη” η Ελλάδα – Δυνητική αστάθεια και ευπάθεια τραπεζών λόγω κλιματικής κρίσης

Η Ανθρωπότητα για να επιβιώσει σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να διατηρήσει αμετάβλητο το βιοτικό της επίπεδο, χρειάζεται 1,6 φορές τους πόρους του πλανήτη Γη.

Γιάννης Στουρνάρας

Η Ελλάδα συνεισέφερε εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία για την επιβίωση και τη μακροημέρευση του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, τρόπον τινά “Ήταν μια μαμή της Ιστορίας για την Ευρωζώνη. Χωρίς την Ελλάδα, το Ευρώ δεν θα υπήρχε σήμερα”. Αυτό ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου Economist ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, διοικητής της κεντρικής Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή, στις επιπτώσεις και στις συνέπειές της, επικαλούμενος μελέτη σύμφωνα με την οποία ήδη η Ανθρωπότητα για να επιβιώσει σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να διατηρήσει αμετάβλητο το βιοτικό της επίπεδο, χρειάζεται 1,6 φορές τους πόρους του πλανήτη Γη. Κοινώς, έχουμε ήδη εισέλθει σε μια εποχή έντονων ανταγωνισμών για τους πόρους αυτούς.

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σφοδρά, με αυξανόμενες απώλειες στο κεφάλαιο – Ανθρώπινο, φυσικό και οικονομικό. Ας αναλογιστούμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και φθινοπώρου, που διατάραξαν υπηρεσίες και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα συστήματα και τις υποδομές. Ολα τα παραπάνω μάς οδηγούν στην επώδυνη διαπίστωση του πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση είναι η ευημερία και, εν τέλει, η επιβίωσή μας“, τόνισε με νόημα ο κ.Στουρνάρας.

Για τον επικεφαλής της ΤτΕ, οι επενδύσεις που έχουν στόχο την ανάσχεση της μεταστροφής του κλίματος δεν είναι επαρκείς και υφίστανται προκλήσεις σε θεσμικό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προτού κινητοποιηθεί το σύνολο των χρηματοδοτικών πόρων που απαιτούν οι κρίσιμες περιβαλλοντικές περιστάσεις. “Για παράδειγμα, υπάρχει έλλειψη κοινών μεθοδολογιών και επαρκούς διαφάνειας στις αξιολογήσεις των επιδόσεων των εταιρειών σε θέματα ESG, κάτι που δεν συμβάλλει στη δημιουργία ισχυρής ενιαίας αγοράς για τη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας… Επίσης, ο ρυθμός και το μέγεθος της χρηματοδότησης για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παραμένουν αρκετά κάτω από αυτά που χρειάζεται”, επεσήμανε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

Αυτό που χρειάζεται, είναι μια μεγαλύτερη και ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης των αγορών κεφαλαίων, πάντα σύμφωνα με τον κ.Στουρνάρα.

“Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε να ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες στη ζώνη του Ευρώ για να προχωρήσουν όλα αυτά μαζί. Για παράδειγμα, η ένωση των αγορών κεφαλαίων είναι ήδη ώριμη να υλοποιηθεί άμεσα, όπως αντίστοιχα και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων και το Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων”, όπως τόνισε ο κ.Στουρνάρας, σύμφωνα με τον οποίον οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα προκαλούν αστάθεια και ευπάθεια στο χρηματο-πιστωτικό σύστημα, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και απειλώντας την πολύτιμη σταθερότητα των τιμών.

Καμία δημοσίευση για προβολή